Haitallisten vieraskasvilajien kompostointi

Haitallisten vieraslajien leviämistä luontoon voidaan estää käsittelemällä puutarhajäte oikein. Haitalliset vieraskasvilajit kannattaa kompostoida lämpökompostorissa, sillä siemenet ja juuren palat tuhoutuvat vasta 65 asteen lämpötilassa. Kitke siemenistä lisääntyvät kasvit ennen siementen kypsymistä, sillä kypsyminen jatkuu katkaistussakin versossa.

Varmistaaksesi siementen, juurten palasten ja juurakoiden tuhoutuminen, esikäsittele kompostoitava massa mädättämällä sitä suljetussa jätesäkissä ennen kompostointia. Jättipalsamin varret voi myös kuivattaa auringossa mustan muovin päällä ennen kompostointia. Kasvinosat levitellään väljästi kuivumaan, jotta ne ovat valolle alttiita.  Kuivumiseen ja kasvinosien kuolemiseen tarvittava aika riippuu kasvinosien paksuudesta ja säästä; aurinkoisella ja kuivallakin säällä vähintään viikko. Kuivuneet kasvinosat voidaan laittaa kompostiin. Muistathan, että kuivattaminen ei tuhoa siemeniä, joten tämä soveltuu ainoastaan kukkimattomille kasvinosille. Älä myöskään kompostoi mitään juurakoita ilman huolellista esikäsittelyä.

Kompostoi mädätetty vieraskasvijäte kuten ruokajäte. Tee jätteestä ohuita kerroksia lämpökompostoriin ja käytä reilusti seosaineita kerrosten välissä. Hyviä seosaineita ovat mm. oksahake, kuiva haravointijäte ja valmiit kompostikuivikkeet.

Jos kompostin lämpötila ei tunnu nousevan riittävän korkeaksi, käytä kerrosten välissä typpipitoisia aineksia kuten hevosenlantaa, kanankakkaa tai kompostiherätettä. Huolehdi myös, että kompostissa on vettä riittävästi. Etenkin kuivattu vieraslajijäte voi vaatia lisäkastelua kompostoinnin aikana. Kuivattu vieraslajijäte kompostoidaan lämpökompostorissa kuten mädätetty jäte kerroksittain typpipitoisten jätteiden kanssa.

Kompostoi vieraslajeja noin 6kk lämpökompostorissa, jonka jälkeen voit siirtää massan puutarhajätekompostiin jälkikompostoitumaan. Tarkkaile kuitenkin koko ajan puutarhajätekompostia, jotta mahdolliset itämiskykyisenä säilyneet siemenet eivät pääse itämään tai muut kasvinosat kehittämään juuria.

Haitallisista vieraslajeista kompostoitu multa tulisi tarkistaa hajoamattomien kasvinosien varalta ennen levittämistä. Jos mullasta kuitenkin ilmestyy levityksen jälkeen haitallisten vieraslajien pikkutaimia, torju ne heti pois.