Heidet

Heidet – Viburnum

Heidet ovat näyttäviä koristepensaita valkoisine kukkineen. Suomen luonnosta alkuperäisenä löydetyt heisipensaat ja niistä jalostetut lajikkeet ovat hyviä kasvivalintoja kotipuutarhoihin.

Kasvupaikka

Heidet viihtyvät puolivarjoisilla ja runsasmultaisilla, jopa kosteilla kasvupaikoilla. Villaheisi on ainut, joka viihtyy paremmin aurinkoisella ja kuivemmalla kasvupaikalla.

Ulkonäkö

Heisipensaat ovat reheväkasvuisia ja peittäviä, suurikokoisia pensaita. Ne kukkivat valkoisin kukinnoin kesäkuussa. Kukinnot ovat näyttäviä, mutta epämiellyttävän hajuisia. Heisien marjat ovat myrkyllisiä.

Kasvutapa ja hoito

Heidet kasvavat tasaisen muotoisiksi pensaiksi, eivätkä vaadi leikkausta. Pensaita voi nuorentaa poistamalla vanhempia oksia maltillisesti.  Sopivat suuren kokonsa vuoksi puistoihin ja suuriin pihoihin.

Alkuperä

Koiranheisi kasvaa Suomessa luonnonvaraisena ja saman suvun pensas lumipalloheisi ’Pohjan Neito’ on myös alkuperältään kotimainen. Lumipalloheisi ’Roseum’ (I-IV) on ulkomainen. Villaheisi on lähtöisin Etelä- ja Keski-Euroopasta.

Koiranheisi Viburnum opolus I-VI

Luonnonvaraisenakin kasvava, mutta puutarhoissakin käytetty koristepensas, joka viihtyy avoimilla kasvupaikoilla puolivarjossa. Kasvaa 2–4 metriseksi pensaaksi. Lehdet ovat 3–5-sormiset ja isohampaiset. Lehtiasento on vastakkainen. Kukat ovat valkoiset, 5–8 cm levyiset huiskilokukinnot. Osa kukista on steriilejä, mutta lopuista muodostuu syksyllä punaisia marjoja. Marjat ovat myrkyllisiä. Kotimainen kanta menestyy hyvin Rovaniemellä saakka.

Koiranheisi
Koiranheisi
Lumipalloheisi Viburnum opulus ’Pohjan Neito’ FinE® I-V

Lumipalloheiden kukinnot muistuttavat aivan lumipalloja. Kukinnot koostuvat steriileistä valkoisista kukista, eli pensaaseen ei muodostu syksyllä marjoja. Lehtien syysväri on ruskeanpunainen. Lumipalloheisi on tuuhea ja rehevä koristepensas, jonka lisäyslähteet löytyvät Karstulasta ja Kuhmosta. Lajike on hyvin talvenkestävä.

Kiiltoheisi Viburnum lentago ’Jenkki’ FinE® I-IV

’Jenkki’ kiiltoheiden kanta on helsinkiläinen. Pensas on terve ja suurikokoinen, jopa 4–5 metriseksi kasvava yksirunkoinen pensas, joka viihtyy sekä varjossa, että auringossa, kunhan maa pysyy kosteana. Lehdet ovat leveät ja kiiltävät ja saavat syksyllä kauniin syysvärin. Kellertävän vaaleat kukat kukkivat kesäkuussa. Marjat ovat mustia.

Kiiltoheisi ‘Jenkki’
Villaheisi Viburnum lantana I-V

Heisien aurinkoisilla paikoilla viihtyvä pensas, jolla on vaaleakarvainen lehdistö. Lehtimuoto on soikea. Kesäkuussa villaheisi kukkii pienin, tihein huiskilokukinnoin. Marjat ovat alkusyksystä punaiset, mutta mustuvat myöhemmin. Lehtien syysväri on joko keltainen tai punainen.

Villaheisi