Leikkotulppaanit

Tulppaani on suomalaisen leikkokukkatuotannon ykkönen. Kotimainen leikkotulppaani on lähikukka, joka kestää maljakossa noin viikon. Vuosittain kauppapuutahoissa hyödetään kukkaan 70-80 miljoonaa leikkotulppaania. Sesonki alkaa marraskuussa ja jatkuu pääsiäiseen asti.

Ostohetkellä huomio kiinnittyy ensimmäiseksi kukkien väriin. Kukkia kannattaa  kuitenkin katsoa vähän tarkemminkin. Paras valinta on juuri nuppunsa avaavat (väri näkyy) tulppaanit, joilla on napakka varsi sekä vihreät, ehjät ja terveet lehdet. Kukat, joita on säilytetty  myymälässä viileässä tai kylmäkaapissa, kestävät parhaiten.

Ennen kotiin kuljetusta tulppaanikimppu kääritään pakettiin, sillä kukat eivät kestä kylmää. Sisälle tuotu paketti avataan vasta sitten, kun se on lämmennyt huoneenlämpöiseksi.

Näin saat tulppaanikimpun kestämään:

  • Avaa pakettia n. 10 cm tyvipuolelta, mutta jätä paperi kukkien suojaksi.
  • Leikkaa varsiin terävällä veitsellä uusi suora imupinta ja laita paketti maljakkoon viileään veteen 1-2 tunniksi. Kukkia on kuljetettu ja usein myös säilytetty kuiviltaan ja vie aikaa, että nestejännitys palautuu.
  • Poista kukkien kääre ja asettele kukat maljakkoon matalaan viileään veteen ( noin 5 cm). Tulppaanit imevät vettä koko varren pituudelta ja syvässä vedessä ne kasvavat pitkiksi.
  • Älä laita tulppaanimaljakkoa samalle pöydälle hedelmien kanssa, sillä mm. omenat erittävät kypsyessään etyleeniä, joka lakastuttaa tulppaanit nopeasti.
  • Tulppaanit kestävät pidempään, kun viet maljakon yöksi viileään. Voit nostaa kukat esimerkiksi jääkaappiin. Voit myös lisätä maljakkoon lunta tai jääpaloja veden viilentämiseksi.
  • Lisää tarvittaessa vettä ja vaihda maljakkoon puhdas viileä vesi päivän-parin välein. Leikkaa samalla varsiin uusi suora imupinta. Kukkavirkistettä ei tarvita.