Leikkotulppaanit

Tulppaani on suomalaisen leikkokukkatuotannon ykkönen. Kotimainen leikkotulppaani on lähikukka, joka kestää maljakossa noin viikon. Vuosittain kauppapuutahoissa hyödetään kukkaan 70-80 miljoonaa leikkotulppaania. Sesonki alkaa marraskuussa ja jatkuu pääsiäiseen asti.

Ostohetkellä huomio kiinnittyy ensimmäiseksi kukkien väriin. Kukkia kannattaa  kuitenkin katsoa  vähän tarkemminkin. Paras valinta on juuri nuppunsa avaavat (väri näkyy) tulppaanit, joilla on napakka varsi sekä vihreät, ehjät ja terveet lehdet   Kukat, joita on säilytetty  myymälässä viileässä tai kylmäkaapissa, kestävät parhaiten.

Ennen kotiin kuljetusta tulppaanikimppu kääritään pakettiin, sillä kukat eivät kestä kylmää. Sisälle tuotu  paketti avataan vasta sitten, kun se on lämmennyt huoneenlämpöiseksi.

Näin tulppaanit kestävät::

  • Avaa pakettia n. 10 cm  tyvipuolelta, mutta jätä paperi kukkein suojaksi.
  • Leikkaa varsiin terävällä veitsellä uusi imupinta ja laita  paketti maljakkoon viileään veteen 1-2 tunniksi. Kukkia on kuljetettu ja usein myös  säilytetty kuiviltaan ja vie aikaa, ennen kun nestejännitys palautuu.
  • Asettele kukat maljakkoon matalaan veteen ( noin 5 cm). Tulppaanit imevät vettä koko varren pituudelta ja syvässä vedessä ne kasvavat pitkiksi.
  • Älä laita tulppaanimaljakkoa samalle pöydälle hedelmien  kanssa, sillä mm. omenat erittävät kypsyessään etyleeniä.
  • Tulppaanit kestävät pidempään, kun viet maljakon yöksi viileään.
  • LIsää tarvittaessa vettä ja vaihda maljakkoon puhdas vesi parin päivän välein. Leikkaa samalla varsiin uusi imupinta. Kukkavirkistettä ei tarvita.