Purppuraomenapuu

PURPPURAOMENAPUUT

Purppuraomenapuut ovat pieneenkin pihaan sopivia koristeomenapuita. Niitä leikataan vain tarvittaessa. Pienistä omenista voi tehdä mehua tai sosetta. Purppuraomenapuut kukkivat punaisin tai vaaleanpunaisin kukin.

Malus purpurea -Ryhmä ´Marjatta´ FinE

Koristeomenapuu, jonka tummanroosat kukat tuoksuvat makealta. Se kukkii Etelä-Suomessa touko – kesäkuussa. Sen kukat ovat tummanpunaiset, lehdet punavihreät, syksyllä keltaiset.

Kasvupaikka

Marjatta menestyy vyöhykkeillä I – IV. Se viihtyy tuoreessa, runsasravinteisessa, kalkitussa ja hyvin vettä läpäisevässä kasvualustassa. Se istutetaan mielellään loivaan kumpuun.

Koko

‘Marjatta’ kasvaa 4 – 5 metriä korkeaksi.

Käyttö

‘Marjatta’ sopii pieneenkin pihaan. Sen omenat voi säilöä mehuksi tai hilloksi.

Purppuraomenapuita ei tarvitse juuri leikata. Vanhat ja huonokuntoiset oksat leikataan pois keväällä.

Malus purpurea -Ryhmä ´Onneli´ FinE

‘Onneli’ on lajike, joka on löytynyt Helsingissä tehdyssä koristeomenapuiden kartoituksessa vuonna 2006. Se kukkii vaaleanpunaisin kukin. Kukat ovat suuria, 5 – 6 cm, oranssinpunaiset hedelmät ovat 3 cm.

Kasvupaikka

‘Onneli’ menestyy vyöhykkeillä I – III.

Koko

‘Onnelin’ kasvutapa on nuokkuva, oksisto on korkea.

Malus purpurea-Ryhmä ´Rixi´ FinE

‘Rixi’ on punertavalehdistöinen koristeomenapuu, joka kukkii erittäin runsaasti. Se kukkii toukokuussa kerrannaisin, vaalean roosan värisin kukin. ‘Rixin’ hedelmät ovat tummanpunaisia ja uurteisia, 1,7 cm kokoisia.

Kasvupaikka

‘Rixi’ menestyy vyöhykkeillä I – III aurinkoisella kasvupaikalla tuoreessa, syvämultaisessa, ravinteikkaassa ja kalkitussa maassa.

Koko

Kapeakasvuinen ‘Rixi’ kasvaa 3 – 4 metriä korkeaksi.