Mullanvaihto
Huonekasvi tarvitsee isomman ruukun, kun se on lakannut kasvamasta, näyttää huonokuntoiselta, mullan pinnalla on juuria tai juuret kurkistavat pohjareiästä. Paras aika mullanvaihdolle on keväällä.
Nopeasti kasvavat, nuoret huonekasvit tarvitsevat halkaisijaltaan noin sentin suuremman ruukun joka kevät. Isot kasvit istutetaan uudelleen kolmen, neljän vuoden välein 2-3 senttiä suurempiin ruukkuihin. Välivuosina pintamultaa kuoritaan pois parin sentin kerros ja tilalle laitetaan uutta kukkamultaa.
Hyvä ruukku ja puhdas multa
Ruukun materiaali vaikuttaa siihen kuinka usein kasvia on kasteltava. Lasittamattomassa saviruukussa kasvavaa kasvia on kasteltava useammin kuin keraamisessa tai muovisessa ruukussa kasvavaa. Tärkeintä on, että ruukun pohjassa on reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois.
Markkinoilla on useita erilaisia multaseoksia.
Lue pakkaus-merkinnät huolellisesti ja valikoi kasville sopiva multa. Suosi luonnonmukaisia multaseoksia ja suomalaisia tuotteita.
- Huonekasvien yleismullat sopivat tavallisille viherkasveille ja kukkiville ruukkukasveille
- Altakastelumulta eli kestomulta on tarkoitettu altakasteluruukkuihin ja suuriin ruukkuihin sekä kasveille, joiden uudelleenistutus tehdään harvoin.
- Kaktusmulta on hiekkapitoista ja se läpäisee hyvin vettä. Mullassa on niukasti ravinteita, joten se sopii myös pistokas- ja taimikasvatusmullaksi.
- Orkidea- ja ananaskasvimulta ei näytä mullalta. Kaarnan- ja hiilenpalat sekä ja muut karkeat ainekset erottuvat selvästi. Multa on kevyttä ja ilmavaa ja läpäisee hyvin veden.
Uuteen ruukkuun
Ruukun vaihto aloitetaan kastelemalla kasvi hyvin edellisenä päivänä. Kostea multapaakku irtoaa helposti vanhasta ruukusta ja pysyy hyvin koossa.
Isot huonekasvit kannattaa jakaa kahtia tai useammaksi pieneksi taimeksi. Juuripaakku leikataan osiin terävällä veitsellä niin, että jokaiseen osaan jää hyväkuntoisia juuria ja versoja. Jos kasvissa on juurtuneita sivuversoja, uusia sipuleita tai mukuloita, ne irrotetaan ja istutetaan omiin ruukkuihinsa.
Lasittamatonta saviruukkua liotetaan muutama tunti vedessä. Näin ruukku ei ime kosteutta istutusmullasta. Uuden ruukun pohjalle laitetaan paperinpala estämään mullan valumista pohjareiästä, ja salaojaksi 2-4 com paksuinen kerros kevytsoraa, saviruukunkappaleita tai kananmunankuoria.
Salaojakerroksen päälle laitetaan kerros multaa niin, että kasvi tulee suurin piirtein entiseen kasvusyvyyteensä. Kasvi asetellaan ruukkuun ja juuripaakun ja ruukun väliin jäävä tila täytetään mullalla ja multa tiivistetään sormin tai tikulla painelemalla.
Istutuksen jälkeen multa kastellaan. Vesi tiivistää mullan juurien ympärille. Märkää istutusmultaa ei kastella, mullan pinnan sumutus riittää.
Uudelleen istutetut kasvit suojataan auringonpaisteelta ja niitä sumutetaan säännöllisesti. Kastelu aloitetaan, kun mullan pinta on kuivahtanut.