Kulkuväylät

Suunnittele kulkuväylät sinne missä liikutaan, eli pihan toimintojen ja rakennusten välille. Ihmisellä on tarve oikaista, joten mieti reittien paikat huolellisesti. Kulje pihassa ja pohdi mistä on vaivattomin mennä. Aikaisemmat kulkureitit ja polut mistä on oikaistu, osoittavat yleensä toimivat reitit.

Tee kulkuväylistä riittävän leveitä ja huomioi myös talvikäyttö ja aurauslumi. Suunnittele kulkuväylistä ja portaista turvalliset ja esteettömät liikkua sekä helppohoitoiset.  

Polku ohjaa kulkua ja katsetta

Suoraa, kapea käytävää kuljetaan nopeasti ja katse hakeutuu määränpäähän. Mutkitteleva kulkureitti houkuttelee pysähtymään käännekohdissa. Suunnittele mutkan taakse näyttävä kasviryhmä tai muu yllätys.  

Loivasti kaarevaa käytävää kuljetaan hitaasti. Istuta sen varrelle paljon katseltavaa, esimerkiksi iso kasviryhmä koko kaarteen pituudelta. Vaikeakulkuista polkua kuljetaan hitaasti ja katse suuntautuu jalkoihin. Istuta polun varteen myös matalia kasveja.   

Kulkureittien leveydet

  • Tontille sisäänajotien leveys 4 – 5 m.
  • Ajotien leveys 3 m.
  • Käytävä 1 – 1,2 m.
  • Polku 0,4 – 0,5 m.

Kulkureittien materiaalit

Kovassa kulutuksessa olevat kulkureitit on syytä pinnoittaa kestävällä materiaalilla. Lue päällysteistä täältä ja laatoituksen perustamisesta täältä.

Kovassa kulutuksessa olevat kulkureitit on syytä pinnoittaa kestävällä materiaalilla.