Punkit

Punkit ovat hyvin pieniä, alle mm:n pituisia, vihreitä tai joskus punaisia hämähäkkieläimiä. Ne vahingoittavat kasveja imemällä niitä. Punkit havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun tuho on jo näkyvissä. Yleisimpiä merkkejä ovat seitti ja pilkulliset, myöhemmin kokonaan vaaleat ja kuihtuvat lehdet. Punkkeja esiintyy useilla kasveilla.

Vihannespunkki on noin 0,3 mm:n pituinen, vain suurennuslasilla havaittava tuholainen. Se lisääntyy hyvin nopeasti, yksi naaras voi munia yli sata munaa, jotka kehittyvät aikuisiksi jopa alle kymmenessä päivässä.  Vihannespunkkia esiintyy erikoisesti kasvihuoneissa tomaatilla, kurkulla ja paprikalla, joskus myös huonekasveissa. Erikoisesti paahteisen eteläikkunan kasveissa, jotka ovat kärsineet kuivuudesta punkit viihtyvät. Huonekasveilla voi esiintyä vihannespunkin lisäksi myös muita punkkeja.  Imentävioituksen seurauksena kasvin lehdet muuttuvat ensin valkopilkullisiksi. Myöhemmin ne kellastuvat ja kuivuvat kokonaan, koko kasvi voi kuolla. Ohut selvästi erottuva seittiä näkyy kasvustossa. Punkit ovat usein ryhminä lehtien alapinnalla ja seitin suojassa. Ne viihtyvät kuivassa ilmassa, joten nostamalla ilmankosteutta suihkuttamalla kasveja, voidaan punkkien esiintymistä vähentää. Huonekasvien lehdet pyyhitään kostealla säännöllisesti ja tarvittaessa kasvit viedään suihkuun.

Mansikan pahin tuholainen on mansikkapunkki, jota ei pysty näkemään ilman suurennuslasia. Punkki lisääntyy nopeasti ja mansikkasato tuhoutuu. Mansikkapunkin tuhot estetään istuttamalla terveitä, punkeista vapaita taimia ja perustamalla uusi mansikkamaa riittävän kauaksi vanhasta paikasta.

Äkämäpunkki on herukan haitallisin tuholainen, joka vaivaa etenkin mustaherukkaa levittäen suonenkatoviroosia. Keväällä vioitus näkyy pyöreäksi paisuneina silmuina, jotka ovat täynnä punkkeja. Paisuneet silmut kerätään pois mahdollisimman aikaisein keväällä ja hävitetään polttamalla.