Leikkokukkien hoito

Puhdas vesi, uusi imupinta ja leikkokukkavirkiste ovat ne kolme niksiä, joiden avulla leikkoruusut ja muut leikkokukat saa kestämään pitempään.

  1. Pese maljakko puhtaaksi pulloharjalla ja astianpesuaineella.
  2. Täytä maljakko puhtaalla vedellä: leikkoruusuille maljakko melkein täyteen ja kukkakimpuille niin paljon, että vesi ulottuu sidontakohtaan.
  3. Tarkista kukkavirkistepussista annosteluohje ja liuota virkiste veteen. Virkiste sisältää mm. sokeria sekä bakteerien kasvua ehkäiseviä aineita. Kukat saavat energiaa ja maljakkovesi pysyy kirkkaana.
  4. Poista lehdet varren alaosasta niin ylös, että alimmat lehdet eivät kosketa veteen. Jos kukissa on paljon isoja lehtiä, niitä voi ottaa pois enemmänkin.
  5. Leikkaa kukkien tyvestä viistosti 2-3 cm pala pois terävällä veitsellä.  Laita kukat heti veteen, sillä tuore leikkauspinta kuivuu nopeasti.
  6. Lisää maljakkoon tarvittaessa vettä. Jos et käytä virkistettä, vaihda vesi usein. Samalla on hyvä pestä maljakko.
  7. Muista, että auringonpaahde, veto ja etyleeniä erittävät hedelmät lyhentävät kukkien ikää.

Jos ruusut nuutuvat ennen aikojaan, poista lehtiä, leikkaa tyvestä viistosti 2-3 cm pala pois, kietaise kukat sanomalehteen ja laita käärö maljakkoon syvään veteen. Anna kukkien imeä vettä mielellään viileässä paikassa muutama tunti.