Sadevesi hyödyksi pihalla

Rivitalon pihaan keväällä perustetusta laatikkopuutarhasta saatiin kesän aikana runsaasti hyvää syötävää ruokapöytään. Laatikoissa kasvatettiin muun muassa salaatteja, yrttejä, kesäkurpitsaa ja mansikoita. Kesän aikana huomattiin, että salaatti itää huonosti hellekausina, ja että rukolaa ja tilliä kannattaa kylvää usean kerran kesän aikana. Ensi vuonna rukola suojataan harsolla kirpoilta.

Kädet pitelevät kesäkurpitsaa keskellä suuria vihreiden kasvien lehtiä ja varsia.

Haasteellinen kuiva ja kuuma kesä opetti, että hyvä, vettä pidättävä kasvualusta on viljelylaatikoissa ensiarvoisen tärkeää. Koska viljelylaatikot kohoavat maanpinnan yläpuolelle, kastelun tarve on myös suurempi kuin tasamaalla viljeltäessä. Laatikkoviljelmät kuivuivat nopeasti ja erityisesti isolehtiset kasvit, kuten kesäkurpitsat, tarvitsivat runsaasti vettä.

Kun kasvien määrä pihassa lisääntyi, ryhdyttiin myös sadevettä keräämään ja hyödyntämään järjestelmällisemmin. Terassin syöksytorveen asennettiin sadeveden keräämisen mahdollistava vesisieppari ja sen avulla sadevesi saadaan letkun kautta suoraan saaveihin. Lue lisää kastelusta TÄÄLTÄ

.

Pihassa kasvatettiin paljon kukkia. Kesän aikana tutkittiin, mitkä niistä olivat syötäviä ja olisi hyödynnettävissä kokkailuharrastuksessa. Pihan kasveista ruiskukka, kehäkukka, kääpiösamettikukka ja orvokki ovat syötäviä ja sopivat niin salaatteihin, leivonnaisten koristeluun kuin kesäjuomiin. Myös ruohosipulin ja yrttien, kuten basilikan, mintun ja timjamin, kukkia käytettiin ruokien koristeluun. Kokkailua harrastava pihan omistaja saikin tänä kesänä lähes kaikki yrtit ja suurimman osan salaatista omasta laatikkoviljelmästä.

Lisää pihan monimuotoisuutta

  • kasvata hyötykasveja
  • korjaa sato tarkkaan
  • ota sadevesi talteen ja käytä kasteluun
  • hoida maata