Saksankurjenmiekka

Saksankurjenmiekka

Iris germanica

Saksankurjenmiekka on kukinnan jälkeenkin näyttävä perenna miekkamaisten lehtiensä ansiosta. Se kasvaa 40 – 100 cm korkeaksi. Lajike ja kasvupaikka vaikuttavat saksankurjenmiekan korkeuteen.

Kukinta

Saksankurjenmiekka kukkii kesä – heinäkuussa. Sen kukat ovat suuret ja tuoksuvat. Perinteisin kukan väri on tumman sinipunainen tai vaaleansininen. Saksankurjenmiekasta on jalostettu runsaasti erivärisiä lajikkeita: valkoisia, keltaisia, punaisia, sinisiä, liiloja ja oransseja, mutta nämä jalostetut värit ovat vaateliaampia kuin perinteinen sinikukkainen muoto.

Kasvupaikka

Saksankurjenmiekka ei siedä märkyyttä. Se on istutettava aivan maan pintaan siten, että juuren yläosa jää näkyviin. Se viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla, hyvin vettä läpäisevässä, kuivahkossa tai tuoreessa, kalkitussa, runsasmultaisessa ja runsasravinteisessa maassa.

Käyttö

Saksankurjenmiekka on helppohoitoinen, varmasti menestyvä ryhmäperenna, joka sopii perennapenkin lisäksi myös kivikoihin ja vesiaiheiden yhteyteen. Se sopii myös leikkokukaksi.

Lisääminen

Saksankurjenmiekkaa lisätään jakamalla.