Suunnittele nurmikko

Nurmikolla on kiva kävellä paljain jaloin. Se sopii pelikentäksi ja lasten leikkeihin. Nurmikko kestää kuitenkin huonosti kulutusta eikä sovellu kulkureittien materiaaliksi.

Nurmikko kannatta perustaa isoksi, yhtenäiseksi alueeksi. Voit korvata nurmikkoa maanpeitto-, keto- ja niittykasveilla, kuntalla tai sammaleella. Huomioi, että ne kestävät kulutusta huonommin kuin nurmikko ja sijoita ne sellaiseen paikkaan, jossa ne eivät ole jatkuvan kulutuksen alla.

Nurmikko

Nurmikon perustamiseen tarvitaan vähintään 20 cm kasvualustaa, mikäli sen alla on käyttökelpoista perusmaata. Maa muotoillaan siten, että siihen ei pääse muodostumaan vettä kerääviä painanteita. Nurmikon pinnan kaltevuuden tulee olla vähintään 2 %. Seinästä  poispäin ensimmäisten 3 m matkalla vähintään 5 %

Luonnonmukaisessa pihanurmessa kasvaa alueen ja kasvupaikan luontaiset lajit, jotka kestävät kulutusta ja talvehtivat hyvin. Luonnonnurmi on monimuotoinen, leikatussa nurmessa lajeja on vain vähän.

Siirtonurmella saat nopeasti valmiin nurmikon.  

Keto ja niitty

Pihan kuivalle paikalle voi perustaa kukkakedon ja kostealle paikalle rehevän niityn. Ne ovat helppohoitoisia ja kauniita ja tarjoavat elinympäristön perhosille ja muille ötököille.

Keto tai niitty voidaan perustaa kylvämällä, niittymatolla tai istuttamalla. Niityn kasvilajit valitaan kasvupaikan mukaan. Kuivalla ja kostealla niityllä viihtyvät eri kasvilajit. Kuivan kedon kasveja ovat esimerkiksi harakankello, ahdekaunokki ja ruusuruoho. Kostean niityn kasveja puolestaan rantakukka, ojakärsämö ja kyläkellukka. Niitty voidaan perustaa perusmaahan, jota parannetaan tarpeen mukaan esimerkiksi hiekalla. Niittykasvit viihtyvät vähäravinteisessa maassa.

Kuntta

Kuntta sopii metsäiseen pihaan. Se on metsäalueilta siirretty matto, jossa on varpukasvillisuutta tai sammalta. Kuntta menestyy parhaiten varjoisilla ja puolivarjoisilla paikoilla. Se kestää huonosti kulutusta ja lumikasoja. Kuntta asennetaan ravinneköyhän ja kosteutta pidättävän moreenin tai hiekan päälle. Sitä pitää kastella ensimmäisen kasvukauden ajan.

Maanpeittokasveja

Nurmikkoa voi korvata tai sen joukkoon voi istuttaa matalia maanpeitekasveilla. Ne ovat peittäviä perennoja, jotka leviävät nopeasti. Tällaisia ovat mm. ajuruoho, kevätkaihonkukka, maahumala, pikkutalvio, rönsyakankaali ja suikeroalpi.

Sammal

Joskus nurmikko alkaa sammaloitua. Sitä yleensä yritetään hävittää ja kylvää tilalle uutta nurmikkoa. Sammal on kuitenkin helppohoitoinen ja vihreä ympäri vuoden, joten sitä kannattaa harkita nurmikon tilalle. Sammalia on pitkään käytetään japanilaisessa puutarhassa. Se sopii metsäpuutarhaan ja pihan varjoisiin kohtiin. Sammalta voi kasvattaa myös kivien ja ruukkujen pinnoille sekoittamalla sammalsilppua piimään ja kananmunanvalkuaiseen ja sivelemällä pinnan seoksella. Muista, että sammalta saa kerätä vain maanomistajan luvalla.