Älä päästä vieraslajeja luontoon

Koti- ja ammattipuutarhat ovat merkittävin haitallisten lajien leviämisväylä Pohjoismaiden alueella. Jättiputkien, jättipalsamien ja kurtturuusujen siemenet ovat levinneet puutarhoista ympäristöön. Kasvinjätteiden ja vieraslajien siemeniä sisältävän puutarhamullan kuljettaminen lähimetsikköön, puronvarteen tai joutomaille on ollut alkusysäys monelle haitalliselle vieraslajikasvustolle.

Monet akvaarioissa ja puutarhoissa kasvavat vesikasvit muodostavat luonnonvesiin päästessään elinvoimaisia kasvustoja, jotka järkyttävät vesistöjen ekologista tasapainoa. EU:n haitallisten vieraslajien listalla on kymmenisen vesikasvia, joista monet selviytyvät Suomenkin luonnossa. Esimerkiksi akvaarioiden karheaviuhkalehti tukkii ojia ja peittää alleen luontaisen kasvuston. Puutarhan vesialtaissa käytetty nopeakasvuinen, tehokkaasti leviävä keltalammikki puolestaan täyttää nopeasti koko vesistön, minkä seurauksena virkistyskäyttöarvo heikkenee.

Näin estät haitallisten lajien leviämisen puutarhasta

1. Suosi kotimaista alkuperää olevia kasveja, perinnekasveja ja luonnonlajeja.

2. Valitse kasveja, jotka eivät tee hedelmiä ja itäviä siemeniä ja joiden siemenet eivät kulkeudu herkästi tuulen mukana.

3. Vältä typpeä sitovia kasveja, kuten komealupiinia tai rehuvuohenhernettä, jotka muokkaavat maaperää itselleen sopivaksi ja syrjäyttävät alkuperäisiä lajejamme.

4. Jos välttämättä haluat ulkomaisia kasvilajeja, valitse jalostettu lajike, joka ei yleensä tee siemeniä. Jalostamattomat luonnonlajit siementävät ja ovat vaarassa levitä luontoon.

5. Leikkaa siemeniä tekevien kasvien kukinto heti kukinnan jälkeen ja rajaa juuriversoja kasvattavien lajien juuristo istutuspaikalle juurimatolla.

6. Hävitä lintujen ruokintapaikalle ilmestyvät taimet. Siemensekoitusten joukossa saattaa olla helposti luontoon leviäviä vieraita lajeja, kuten hamppua tai marunatuoksukkia.

7. Älä vie kasvinjätteitä tai multaa joutomaalle, metsään tai muualle kotipihan ulkopuolelle.

8. Kompostoi puutarhajäte tai kuljeta se jäteasemalle. Kuivata versoista ja juurakoista leviävät kasvit aurinkoisessa paikassa ennen kompostiin laittoa. Mädätä haitallisia vieraslajeja sisältävä kasvijäte suljetussa jätesäkissä ennen kompostointia.

9. Kompostoi siemenistä lisääntyvät kasvit ennen siementen kypsymistä, sillä kypsyminen jatkuu katkaistussakin kasvissa. Siemenet kuolevat vasta, kun kompostin lämpötila kohoaa 65 asteeseen, mikä on mahdollista vain lämpökompostorissa.

10. Hävitä haitallisten vieraslajien kuten jättiputkien kypsät siemenet polttamalla. Syvällekin maahan haudatut siemenet säilyttävät itämiskykynsä vuosia.

11. Jos kuljetat jätettä esim. jäteasemalle, pakkaa se niin hyvin, että siemenet eivät varise ympäristöön. Varmista, että jäte käsitellään oikein määränpäässä.

12. Jos puutarhassasi kasvaa haitallisia vieraslajeja, älä siirrä pintamaata puutarhan ulkopuolelle.

13. Kun ostat tontillesi multaa tai täyttömaata, selvitä sen alkuperä ja varmista myyjältä, että ottopaikalla ei kasva haitallisia lajeja.

14. Jos epäilet, että maassa on haitallisen vieraslajien siemeniä, kasvinosia tai espanjansiruetanoiden munia, selvitä mikä laji on kyseessä ja hävitä laji käyttämällä sille soveltuvia oikea-aikaisia torjuntatoimenpiteitä.

15. Hävitä akvaarion ja vesialtaiden kasvit asianmukaisesti. Älä vie niitä luonnonvesiin.