Rinteet ja luiskat

Rinteet ja luiskat ovat usein haasteellisia. Niistä saa kuitenkin näyttäviä istutusalueita ja isompaan rinteeseen vaikka pengerretyn oleskelualueen. Parhaassa tapauksessa rinne suojaa sen alla olevaa oleskelupaikkaa tuulilta.

Rinteestä tai luiskasta, jonka kaltevuus on jyrkempi kuin 1:3, nurmikon leikkaaminen ei ole turvallista.  Istuta rinteeseen nopeasti juurtuvia ja voimakasjuurisia kasveja. Mikäli kaltevuus on yli 1:1,5 rakenna luiskaan tukirakenteita kennostojen, puuritilöiden tai isojen kivien avulla. Näin kasvualusta ja kasvit pysyvät paikallaan ja kasvit juurtuvat hyvin. Vaihtoehtoisesti voit poistaa maata ja kattaa luiskan esimerkiksi mukulakivillä 

Tasaisia alueita pengertämällä

Pengertämällä saat pihalle tasaisia alueita. Pengerryksiä voit tehdä yhden tai jyrkässä rinteessä useamman.  Kovin korkeat muurit ovat massiivisen näköisiä ja kiinnittävät huomion. Tee mieluummin kaksi muuria, joiden väliin voit istuttaa pehmentävää kasvillisuutta. Enintään 80 cm korkean tukimuuri on helppo latoa muurikivillä. Korkeammat muurit tarvitsevat aina betonivalun. Rakenna kaide, jos putoamiskorkeus on yli 70 cm.  

Portaat

Jos jyrkkää rinnettä on tarkoitus kulkea on siihen turvallisinta rakentaa portaat. Portaiden viereen sopivat pengerretyt istutusalueet. Muista portaita tehdessäsi tehdä perustukset kunnolla.

Pulkkamäki

Muista jättää rinnettä myös lasten talvisiin leikkeihin. Jätä osa rinteestä istuttamatta tai istuta sellaisia kasveja, jotka kestävät mäenlaskun, esimerkiksi monet perennat.