Kiinanpioni

Kiinanpioni

Paeonia lactifolia

Voimakkaasti tuoksuvaa, suurikukkaista kiinanpionia on perinteisesti kutsuttu jalopioniksi. Kiinanpioni kasvaa 40 – 110 cm korkeaksi lajikkeesta riippuen.

Kukinta

Kiinanpioni kukkii kesä – heinäkuussa. Kukkien väri vaihtelee vitivalkoisesta vaalean- ja kirkkaanpunaiseen sekä tummanpunaviolettiin. Kukka voi olla yksinkertainen tai kerrannainen. Kerrannaiskukkaiset pionit kannattaa tukea, koska kukat ovat painavia. Yksinkertaiset kukat ovat kevyempiä ja kestävät paremmin sadetta kuin kerrannaiskukkaiset.

Kasvupaikka

Pioni viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Se on erittäin talvenkestävä ja tyytyy vaatimattomaan kasvualustaan. Pionin kasvualustan tulee olla vettä läpäisevä, hapan, tuore, sora- tai hiekkapitoinen ja runsasmultainen. Pioni istutetaan lähelle maan pintaa ja juuripaakun päälle laitetaan multaa vain 2 -3 cm. Maan pintaan lisätään multaa muutaman vuoden välin, koska juurakko kohoaa pionin kasvaessa.

Käyttö

Kiinanpioni sopii perennaryhmiin ja se on myös hyvä leikkokukka.

Lisääminen

Kiinanpionia lisätään jakamalla. Siemenestäkin lisääminen onnistuu, mutta siementen itämiseen saattaa kulua vuosia. Pioni ei pidä siirtämisestä, mutta vanhimpia kasvustoja voi jakaa syksyllä.