Syötävän metsäpuutarhan suunnittelu ja perustaminen

Vaikka syötävä metsäpuutarha onkin helppohoitoinen, kannattaa sen suunnittelussa ja perustusvaiheessa olla huolellinen. Oikein suoritetut suunnittelu- ja pohjatyöt varmistavat kasvien tehokkaan juurtumisen, kasvun sekä talvehtimisen.

Puutarhan ominaisuuksien kartoitus

Suunnittelu lähtee liikkeelle puutarhan ja kasvupaikan ominaisuuksien kartoituksella. Selvitä mm.

 • Missä pihasi sijaitsee ja mille menestymisvyöhykkeelle se sijoittuu?
 • Millaiset tontin sääolosuhteet ja pienilmasto ovat?
 • Millainen maaperä on?
 • Millaisia toimintoja, rakennelmia tai ongelmakohtia pihalla on?
 • Onko pihallasi jo valmista kasvillisuutta, jota voisit hyödyntää syötävän metsäpuutarhan perustamisessa?

Lue tarkemmat ohjeet vaiheittaiseen pihasuunnitteluun ja puutarhan ominaisuuksien kartoittamiseen Suunnittele vaiheittain -sivustolta.

Syötävän metsäpuutarhan sijoitus puutarhaan

Valitse syötävälle metsäpuutarhalle suojainen ja aurinkoinen istutuspaikka. Monet syötävän metsäpuutarhan lajit kaipaavat tuoreen ja ravinteikkaan maaperän. Selvitä puutarhasi maaperän laatu, katso ohjeet marttojen Tutki maata sivustolta.

Kun toteutat syötävän metsäpuutarhan kotipihaan, ota huomioon pihalla jo valmiina oleva kasvillisuus. Voit hyödyntää hedelmäpuita ja marjapensaita ja lähteä lisäämään kerroksellisuutta istuttamalla niiden juurelle maanpeitekasveja. Syötävä metsäpuutarha voi kasvaa melko runsaaksi ja tiheäksi, joten valitse sellainen paikka, jossa kasvit eivät varjosta muita istutuksia.

Kasvillisuuden suunnittelu

Valitse kasvillisuus puutarhasi ominaisuuksien ja menestymisvyöhykkeen mukaan. Muista suunnittelussa monipuolisuus ja kerroksellisuus, ja valitse runsaasti lajeja eri kasvillisuuskerroksista. Yhdistä rohkeasti myös koristekasveja, hyötykasveja sekä luonnonlajeja. Istuta syötävään metsäpuutarhaan

 • maanpeitekasveja, jotka vähentävät kastelun ja kitkemisen tarvetta
 • monivuotisia vihanneksia ja erilaisia perennoja.
 • erilaisia pensaita, esimerkiksi marjakasveja
 • puita jotka tuovat suojaa sääolosuhteilta
 • köynnöksiä, jotka kiipeävät muiden kasvien lomassa
 • viherlannoitus- tai typensitojakasveja, jotka tuovat syötävään metsäpuutarhaan ravinteita

Lue lisää syötävän metsäpuutarhan eri kasvillisuuskerrosten hyödyistä ”Mikä on syötävä metsäpuutarha?”-sivuilta.

Maanparannus

Maaperän laadusta riippuen saatat joutua tekemään maanparannustöitä ennen syötävän metsäpuutarhan perustamista. Syötävä metsäpuutarha ei vaadi kasvuun lähdettyään runsasta lannoitusta, mutta perustamisvaiheessa tehty lannoitus auttaa kasveja juurtumaan ja kasvamaan. Tee kasvualustasta riittävän syvä, noin 60-80 cm. Lue lisää maanparannuksesta ”Paranna maata”-sivuilta.

Kasvien paikkojen suunnittelu ja istutus

Aloita kasvien sijoittelu puista. Ota huomioon puiden kasvukorkeudet ja varaa latvuksille runsaasti tilaa. Luo tarvittaessa puilla suojaistutuksia. Sijoittele pensaat puiden lomaan ja täydennä istutus perennoilla, maanpeitekasveilla ja köynnöksillä. Ota huomioon taimien istutusetäisyydet. Tutustu pensaiden ja puiden istutusohjeisiin täällä.