Vesi

Suunnittele pihalle vesiaihe, lampi, puro, allas, kosteikko, oja tai ainakin lintujen juoma-astia. Vesi tuo iloa sekä ihmisille että pihan pikkueläimille ja linnuille. Vesiaiheesta riippuen siellä saattavat vierailla sudenkorennot, sammakot, linnut, siilit tai oravat. Vesiaihe tuo pihalle tunnelmaa, lisää pihan monimuotoisuutta ja varastoi kasteluvettä. Monet kasvit, eläimet, hyönteiset ja linnut viihtyvät veden äärellä. Hulevedet voi johtaa ja varastoida vesiaiheeseen. Suunnittele vesiaihe kasvillisuuden yhteyteen tai sido se pihan rakenteisiin.  

Hulevedet

Hulevedet, eli pihaan tulevat sade- ja lumien sulamisvedet kannattaa hyödyntää omalla pihalla. Ohjaa vedet pois rakennusten ja rakenteiden läheltä maan pinnan kallistuksilla, muotoiluilla tai kouruilla. Imeytä vedet kasviryhmiin, nurmikolle tai pihan alaviin kohtiin. Suunnittele kosteaan paikkaan kosteikkokasvien ryhmä tai kosteikko, jossa on tilaa myös vesiaiheelle. Vettä voit hyödyntää kasvien kasteluun ja kosteikossa viihtyvät linnut, sammakot ja monet hyönteiset.  Monimuotoisessa kosteikoissa kasvavat kotkansiivet, kuunliljat, iirikset, ranta-kukat ja rantatädykkeet. Hulevesiä ei saa ohjata naapurin tontille.

Tontin kuivatusjärjestelmät, kuten salaojitus, tehdään talon rakentamisen yhteydessä. Järjestelmä on hyvä tarkastaa ja päivittää kuntoon piharemontin kanssa samaan aikaan. Kuivatussuunnitelmia tekevät LVI- ja vihersuunnittelijat. 

Kosteikko

Kosteikko on paikka, joka on luontaisesti kostea. Siinä ei välttämättä ole aina seisovaa vettä, mutta kosteikkokasvit viihtyvät siinä. Jos pihallasi on tällainen paikka harkitse tarkkaan haluatko kuivata sen, vai antaisitko sen olla kosteikkona, tai jopa perustaa paikalle pihalammen.

Luonnonmukainen vesiaihe

Paras paikka luonnonmukaiselle vesiaiheelle on sellainen, johon luonnostaan kertyy vettä. Jos tällaista paikkaa ei pihalla ole voi lammen perustaa tekemällä vesitiiviin pohjan vettä läpäisemättömällä maa-aineksella, kuten savella.

Lapsiturvallinen vesiaihe

Lapset yleensä pitävät vedestä ja ovat siitä hyvin kiinnostuneita. Turvallinen vaihtoehto pikkulapsiperheelle on soliseva suihkulähde, jonka vesi valuu kivillä koristellun ritilän tai reiällisen muovikannen läpi.

Ruukkuvesiaihe

Pienelle pihalle sopivan altaan voi tehdä umpipohjaisesta kukkaruukusta tai tukkimalla pohjan reiän korkilla. Pieniä vesikasvejakin voi kasvattaa ruukkuvesiaiheessa, mutta ne täytyy talvettaa kellarissa tai sisällä.

Lintukylpy

Kuumina ja kuivina kesäpäivinä linnut ja muutkin pihan pikkueläimet tarvitsevat juotavaa. Linnut myös peseytyvät altaassa. Juoma- ja kylpyastiaksi kelpaa lähes mikä tahansa astia. Puutarhakaupoista saa kauniita jalallisia juoma-altaita, mutta linnuille kelpaa vaikka ruukunaluslautanen. Betonista voi valmistaa altaan itse käyttämällä muottina vaikka raparperin lehteä.

Lintujen, oravien ja siilien käymistä vesiastialla on mukava seurata. Sijoita astia suojaiseen paikkaan, josta linnuilla on kuitenkin hyvä näkyvyys. Lintujen pitää olla suojassa pedoilta, mutta samalla myös nähdä mahdollisten petojen saapuminen.

Suihkulähde

Suihkulähde sopii romanttisen pihan tyyliin. Suihkulähteen solina tuo pihaan tunnelmaa ja peittää ei-toivotut liikenteen äänet. Luonnonmukaisempaan pihaan sopii parhaiten pihaan kosteikko tai luonnonmukainen lampi. Vesiaiheen kokoon vaikuttaa myös pihan koko.

Muoviallas

Altaan pohjana voidaan käyttää allasmuovia tai -kumia. Purojen ja vesiputouksien pohjana voidaan käyttää allasmuovia tai -kumia. Kaupoissa on myös valmiiksi muotoiltuja muovisia altaita. Valmiiksi muotoilluissa altaissa on reunoilla eri korkuisia tasanteita vesikasveja varten.