Huonekasvit ja terveys

Huonekasvien on todettu lievittävän stressiä, rauhoittavan mieltä ja parantavan tarkkaavaisuutta. Myös tehokkuuden on havaittu kasvavan ja työviihtyvyyden lisääntyvän kun työhuoneissa on kasveja. Kasveja ei tarvitse edes katsella, riittää että niitä on ympärillämme.

Allergisia oireita

Huonekasvit aiheuttavat harvoin haittaa siitepölylle allergisille. Viherkasvit eivät yleensä kuki ja näin ne eivät tuota lainkaan siitepölyä. Saniaisten itiöt, samoin kuin kasvien sisältämät muut aineet kuten limoviikunan maitiaisneste saattavat aiheuttaa oireita. Kukkivista huonekasveista yleisimmin siitepölyallergiaa aiheuttavat mykerökukkaiset kasvit kuten krysanteemit ja gerbera. Voimakkaat tuoksut voivat myös herkistää, mikä on hyvä ottaa huomioon, kun kasveja hankitaan kotiin ja työpaikoille.

Myrkylliset kasvit

Kasvien sisältämät myrkylliset aineet rajoittavat vain harvoin kasvien hankintaa. Kasvien myrkyllisyydestä on kuitenkin hyvä olla tietoinen, jos kotona on pieniä lapsia tai kotieläimiä, jotka saattavat ymmärtämättömyyttään maistella huonekasveja, Esimerkiski jo iso-isoäidin ikkunalla kasvanut oleanteri on erittäin myrkyllinen. Kasvien myrkyllisyydestä löydät tietoa Myrkytystietokeskuksen sivuilta.

Kasvien kyvystä puhdistaa sisäilmaa haitallisista aineista ei ole tutkimusnäyttöä.

Nasan vuonna 1989 tekemissä tutkimuksissa osoitettiin, että kasvit puhdistivat ilmaa jopa haitallisista aineista. Tutkimus tehtiin laboratorio-olosuhteissa, eikä sen tuloksia uusimpien tarkempien tutkimusten mukaan voi soveltaa suoraan kodin olosuhteisiin. Tuoreimmat tutkimukset (2019) osoittavatkin, että kasvien kyky puhdistaa huoneilmaa epäpuhtauksista ei ole niin tehokasta, kuin aikaisemmin on annettu olettaa.  Kasvit voivat imeä haitallisia aineita lehtien ja juurien kautta, mutta eivät puhdista niin nopeasti, että sillä olisi vaikutusta kodin sisäilmaan. Kasveja pitäisi olla paljon, jopa 100 kappaletta neliöllä, että niillä olisi vaikutusta sisäilman laatuun.   Rakennusten luonnollinen ilmanvaihto ja jo tuuletus ikkunoista on tehokkaampaa.  Paras tapa parantaa huoneilmaa on poistaa ilman epäpuhtauksien lähde ja välttää puhdistusaineita sekä käsiteltyjä huonekaluja ja tekstiilejä. On myös tärkeää pitää huonekasvit pölyttöminä ja  ruukut sekä multa puhtaana ja homeettomana.