Kallioinen piha

Kallion päällä ohut multakerros kuivuu ja huuhtoutuu helposti pois. Puhdista kaunis kallio esiin. Jätä pienet kallion kolot lintujen juoma-altaiksi. Täytä syvempiä koloja savensekaisella mullalla ja istuta kestäviä kivikkokasveja. Kallion reuna-alueilla kasvualustaa voi nostaa jonkin verran kohopenkeillä.

Kivinen tai kallioinen piha kuivuu helposti, mutta joihinkin kohtiin jää vesilammikoita. Tee kosteisiin kohtiin ja kallion reuna-alueille kohopenkki ja nosta jonkin verran kasvualustaa. Istuta paikkaan kuivuutta sietäviä kasveja, valikoi lajit kasvualustan paksuuden mukaan. Maan kuivumista voi myös estää lisäämällä maahan savea. Niukkaravinteisessa hiekka- tai soramaassa ei ole paljoakaan eloperäistä ainesta. Maata voi parantaa ja lannoittaa.

Kasveja kallion koloon

Kallion koloihin sopivat paahteessa viihtyvät matalat kasvit, kuten neilikat, katkerot, rönsyleimu, kylmänkukat, rikot ja maksaruohot. Myös mehitähdet ja ajuruohot viihtyvät matalammassakin kasvualustassa. Enemmän kasvualustaa vaativat vuohenkuusamat, koivuangervo ja tuivio. Myös monet perennat viihtyvät paahteessa: salviat, maksaruohot, palavarakkaus ja kultakärsämö. Kallioiseen ja kiviseen pihaan sopivat myös vuorimänty ja vuorenkilvet. Kallion koloihin voi perustaa myös yrttitarhan. Kokeile esimerkiksi ruohosipulia ja timjamia.

Istutuslaatikko hyötykasveille

Jos haluat kasvattaa hyötykasveja kallioisella tai kivisellä pihalla kannattaa niille perustaa istutuslaatikko. Laatikon reunojen pitää olla tarpeeksi korkeat, että laatikkoon mahtuu riittävä määrä kasvualustaa. Katso ohjeet viljelylaatikon perustamiseen täältä.