Aroniat

Aroniat ovat monikäyttöisiä koriste- ja hyötykasveja. Ne ovat kauniita läpi kasvukauden. Kiiltävät, tummanvihreät ja soikeat lehdet, jotka saavat leikuvan punaisen tai keltaisen syysvärin ruska-aikaan. Runsas valkoinen kukinta alkukesästä ja tummat marjat lisäävät kasvin koriste ja hyötyarvoa.

Kasvupaikka

Aroniat ovat vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Parhaiten ne kukkivat ja tuottavat satoa aurinkoisella ja valoisella kasvupaikalla. Maa saa mielellään olla multavaa. Parhaiten ne kukkivat ja tuottavat satoa aurinkoisella ja valoisella kasvupaikalla. Myös syysväri on leiskuvimmillaan auringossa. Aroniat sopivat yksittäisiksi koristepensaiksi pihoihin tai puistoihin. Niitä käytetään myös pensasaitana. Aroniat ovat terveitä ja kestäviä, ja kestävät hyvin haastavimmissakin paikoissa.

Hoito

Vapaasti kasvavat aroniat voivat kasvaa muutaman metrin korkeiksi pensaiksi. Leikkaamalla aronioista saa myös muotoiltua aidanteen. Yksittäispensasta ei välttämättä tarvitse leikata ollenkaan. Pensasta voi nuorentaa leikkaamalla vanhempia oksia pois maata myöten. Pensaat sietävät melko hyvin myös alas leikkaamisen.

Alkuperä

Aroniaa kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan itäosissa, jossa se viihtyy hyvin erilaisissa kasvuolosuhteissa. Siksi sitä onkin lähdetty viljelemään pohjoisissa maissa. Aronialajikkeita on jalostettu esimerkiksi Venäjällä, josta marja-aronia ’Viking’ on peräisin.

Koristearonia

Koristearoniaa (Aronia x prunifolia) I-V(VI) on käytetään koristepensaana, vaikka en marjat sopivat myös syötäviksi. Marjat ovat pienemmät, kuin marja-aronialla. Marjat varisevat pois itsestään. Lehtien syysväri on kauniin oranssinkeltainen tai punainen, ja se tuo kirkasta syysväriä kotipihoihin.

Koristearonia

Marja-aronia ’Viking’

’Viking’ -lajike FinE® I-IV(V) on varta vasten jalostettu marjatuotantoon. Lajike kasva noin 1,5-2 metriä korkeaksi ja leveäksi. Marjat ovat suuria, noin 1 cm halkaisijaltaan. Lehtien syysväri on kirkkaan punainen.

Marjoja käytetään elintarviketeollisuudessa niiden terveysvaikutusten ja upean värin takia. Happamat marjat sisältävät runsaasti vitamiineja, flavonoideja, antosyaaneja, sekä kivennäisaineita. Marjojen väri on todella tumma violetti ja niitä käytetään tuomaan lisäväriä viineihin ja mehuihin ja niistä voi tehdä myös hilloa.