Japaninruusukvitteni

Japaninruusukvittenin (Chaenomeles japonica) kukat ja hedelmät tuoksuvat voimakkaasti ja ovat puutarhan kauniita yksityiskohtia. Lajikkeet ’Sirius’ ja ’Venus’ FinE® I-III (IV) ovat piikittömiä ja siksi suosittuja. Paras sato tulee, kun istuttaa molemmat pensaat, koska pensas vaatii ristipölytyksen runsaan sadon tuotantoon.

Kasvupaikka

Japaninruusukvitteni viihtyy aurinkoisella ja tuulettomalla kasvupaikalla, jossa on läpäisevä, kalkkipitoinen ja ravinteikas maa. Laji sopii vaikka kivikkopuutarhaan tai loivaan rinteeseen. Viihtyy parhaiten Etelä-Suomessa.

Ulkonäkö

Japaninruusukvitteni kukkii upein punertavan oranssein ja tuoksuvin kukin touko-kesäkuussa. Lehdet puhkeavat samoihin aikoihin ja peittävät kukat pikkuhiljaa piiloon. Keltaiset, hieman sitruunaa muistuttavat hedelmät kypsyvät loppukesästä ja nekin tuoksuvat voimakkaasti.

Kasvutapa ja hoito

Japaninruusukvittenipensas on matala, vain noin polven korkeuteen kasvavat pensas, joka tuuheutuu vanhetessaan. Kasvupaikka on hyvä kattaa tai kitkeä nurmikosta ja rikoista, jotta pensas ei tukahdu. Pensas ei vaadi leikkausta, mutta vanhoja ja heikkosatoisia oksia voi harventaa pois.

Käyttö

Japaninruusukvitteni on kaunis koristepensas pihaan ja hedelmistä voi tehdä hilloa ja niillä voi maustaa juomia.