Hyötykasvien piha

Tämä pieni rivitalonpiha kaupungissa rajautuu metsäiseen alueeseen. Metsän puut ja muu kasvillisuus tekevät pihasta suojaisan ja rehevän oloisen. Kerroksellinen kasvillisuus sitoo liikenteen äänet hyvin. Pihalla on mukava oleskella, vaikka lähellä on vilkkaasti liikennöity tie. Pihan reunoilla olevat matalammat pensasistutukset lisäävät yksityisyyttä ja liittävät pihan taitavasti metsikköön. Pihalla voi katsella lintuja, seurata oravien temmellystä ja siilien vipellystä.

Kartoituksessa huomattiin, että pihalla kasvoi myös ihania vanhoja perinneperennoja. Perennapenkki kaipasi uusimista ja perennojen jakamista. Nurmikko ei kasvanut kovin hyvin, koska maa oli tiivistä.

Ruuan kasvattaminen itse kiinnosti asukkaita, ja pihalle päätettiinkin perustaa helppohoitoiset kasvilaatikot. Piha on riittävän valoisa myös hyötykasveille ja viljelylaatikot on helppo perustaa, tiivistä maata ei tarvitse kaivaa. Itse kylvettyjen yrttien lisäksi myös ruokakaupasta ostetut yrtit voi istuttaa uudelleen kasvamaan viljelylaatikkoon ja samasta kasvista saa satoa koko kesän. On järkevää hyödyntää kasvi mahdollisimman pitkälle.

Samalla päätettiin tehdä yksi laatikko myös perennoille. Perennat jaettiin ja ylimääräiset taimet lahjoitettiin ystäville. Pihan reunoilla olevien pensaiden juuristoalue siistittiin ja lisättiin kalkkia ja uutta multaa. Juuristoalueen voi halutessa peittää kuorikkeella. Eloperäinen kate estää rikkaruohottumista, sitoo kosteutta ja ruokkii maan pieneliöstöä.

Pihan oleskelualue aidattiin kevyellä verkkoaidalla, jotta perheen koira voi ulkoilla pihalla muiden mukana. Kasvihuonekurkku, kirsikkatomaatti ja amppelimansikka istutettiin ruukkuihin ja lisäksi istutettiin kesäkukkia houkuttelemaan pölyttäjiä.

Kasvillisuuden lisääminen, leikattavan nurmialueen pienentäminen ja luonnonmukaiset hoitotavat lisäsivät monimuotoisuutta tällä pihalla. Lisäksi piha on nyt koko perheen rentoutumispaikka, asukkaat saavat itse kasvatettua ruokaa puutarhasta ja osaavat hyödyntää myös kaupan ruokayrtit hyvin.