Pihalla hoidetaan maata

Omakotitalon pihassa kaivattiin ideoita ja apua maaperän parantamiseen, kasvien sijoitteluun ja leikattavan nurmikon vähentämiseen.

Pihassa oli paljon kasveja, mutta ne eivät olleet vielä löytäneet parasta paikkaansa. Pihassa tehtiin kasvi-inventaario, minkä jälkeen kasvilajeille valittiin parhaat mahdolliset paikat pihalta. Kun kasvit saavat kasvaa lajille sopivissa olosuhteissa, kasvit menestyvät, hoidon ja uusimisen tarve vähenee sekä myös kukinta ja sato on runsas.

Inventaarion yhteydessä todettiin myös, että piha kaipaa varhain keväällä ja syksyllä kukkivia kasveja. Pihaan istutettiin varhain keväällä kukkivia sipulikukkia kuten lumikelloja, idänsinililjoja ja krookuksia. Syyskukintaa lisätään istuttamalla punatähkää ja nauhuksia, sekä korkeita maksaruohoja jo kasvavien syysasterien ja tarhapiiskujen joukkoon.

Punatähkä
Punatähkä
Nauhus
Maksaruoho

Kesän aikana pihassa tehtiin paljon kasvien siirtoja. Siirtojen yhteydessä kiinnitettiin huomio kasvualustan kuntoon ja elävyyteen. Kasvualustaa parannettiin lisäämällä komposti- ja säkkimullalla. Kasvualustan syvyyttä lisättiin. Istutusten kasvualustoja parannettiin kesän aikana myös lisäämällä maanpinnalle kompostia ja säkkimultaa katteena. Maan kunnosta huolehditaan myös tulevina vuosina. Lisäämällä eloperäistä maanparannusainetta vahvistetaan myös maan monimuotisuutta.

Viljelylaatikossa kasvatettiin kesän aikana mm. salaattia, yrttejä, retiisiä ja kesäkurpitsaa. Kasveja lannoitettiin tarvittaessa viherkäytteellä. Viherkäytteeseen kerättiin kaikenlaisia rikkaruohoja pihan takana olevalta luonnontilaiselta alueelta. Viherkäytteen ohjeen ja lisätietoja lannoittamisesta voit lukea TÄÄLTÄ. 

Viljelylaatikoissa käytettiin myös katetta, eli kasvualustan pinnalle levitettiin nurmikon leikkuun jälkeen ruohokatekerros. Ruohokate vähensi kosteuden haihtumista maasta ja kastelun tarvetta, ja toimi samalla lannoitteena, maanparannusaineena sekä pieneliöstön ruokana.

Pihalla vähennettiin leikattavan nurmikon määrää ja poistamalla erityisesti pieniä nurmikkokaistaleita hankalista paikoista. Nurmikkokaistaleita poistettiin esimerkiksi matalan muurin takaa ja tilalle kylvettiin perhosia ja muita pölyttäjiä houkuttelevaa kesäkukkaseosta. Ne kasvoivat hyvin tässä paahteisessa ja melko ohuessa kasvualustassa ja tarjosivat runsaalla väriloistollaan paljon iloa myös ohikulkijoille. Kukkien on tarkoitus saada kuihtua rauhassa kasvupaikalleen siementämisen toivossa.

Lisää pihan monimuotoisuutta

  • lisää maahan eloperäistä maanparannusainetta
  • käytä luonnonmukaisia, eloperäisiä lannoiteaineista
  • käytä katetta
  • älä muokkaa maata turhaan
  • kylvä nurmikon tilalle kukkia
  • istuta kasvit ryhmiin, niille sopiviin paikkoihin
  • istuta lisää kasveja