Kotilot ja etanat

Kotilot ja etanat syövät kasveja ja tahraavat niitä limallaan. Niitä voi esiintyä runsaasti etenkin kosteilla, rehevillä pihoilla ja sateisina kesinä.

Kotilot ja etanat kerätään mahdollisimman varhain keväällä pois puutarhasta, ennen kuin ne ehtivät munimaan. Käräämistä jatketaan koko kesän ajan.  Linnut, kontiaiset ja maakiitäjäisen toukat syövät kotiloita ja etanoita. Hiekka, oksahake, sepeli ja muut kuivat katteet estävät jonkin verran etanoiden ja kotiloiden kulkua. Vihreä tuore kate puolestaan lisää esiintymistä. Lyhyt nurmikko, ryteikköjen ja risukasojen sekä avokompostien hävittäminen vähentää etanoiden esiintymistä. Torjuntaan voi käyttää myös rautafosfaattia, koivutislettä ja koivutervaa.

Suuret määrät lehtokotiloita (joskus niitä voi olla ämpäreittäin!) tuhotaan pudottamalla kiehuvaan veteen. Kuolleet yksilöt houkuttelevat paikalle uusia yksilöitä, joten ne on hävitettävä huolellisesti. Laita ne suljetussa pussissa sekajätteeseen tai hautaa 20 cm syvyyteen maahan. Älä missään tapauksessa laita niitä puutarhakompostiin, toimivaan lämpökompostoriin voit laittaa.

Lehtokotiloa esiintyy yleisesti Suomessa, aina Kainuun pohjoispuolelle saakka.Paikoin niitä saattaa esiintyä runsaasti ja ne syövät monia puutarhan kasveja.

Espanjansiruetana 

Espanjansiruetanalle kelpaavat ravinnoksi kaikenalaiset kasvit. Se syö myös kuolleita lajitovereitaan, jonka vuoksi sitä kutsutaan tappajaetanaksi. Muista etanoista poiketen se ruokailee myös päiväsaikaan ja saa aikaan suurta tuhoa. Espanjansiruetana leviää vuosi vuodelta laajemmalle alueelle. Pohjoisimmat havainnot on tehty Rovaniemellä . Laji  on määritelty Suomen kansallisella listalla haitalliseksi vieraslajiksi. Lue lisää lajista ja sen torjunnasta vieraslajiportaalista (www.vieraslajit.fi).