Hortensiat

Hortensiat – Hydrangea

Hortensiat tunnetaan näyttävistä, pitkään syksyyn kukkivista kukinnoistaan. Kasvupaikka saa olla aurinkoinen tai puolivarjoinen ja maaperä ravinteikas ja hapan. Hortensioita on monta erilaista lajiketta, jotka eroavat toisistaan kasvutavoilla ja kukintojen muodoilla.

Kasvupaikka

Kaikki hortensialajikkeet suosivat hapanta maaperää, joten ne sopivat havu- ja varpukasvien kanssa samaan kasvupaikkaan. Maa saa olla runsasmultainen, ravinnerikas ja tuore. Kasvupaikka on hyvä valita auringosta tai kevyestä varjosta. Hortensiapensaiden ympärille saa varata kasvutilaa 2-3 metriä.

Ulkonäkö

Kaikki hortensialajikkeet kukkivat runsaasti. Kukkien ulkomuoto ja väri vaihtelee lajikkeen mukaan. Hortensioiden kukinnot muodostuvat emin ja heteen sisältämistä kukista, sekä neuvottomista kukista. Kukat eivät tuoksu voimakkaasti. Lehdet puhkeavat myöhään, vasta kesän kynnyksellä. Lehtien syysväri on keltainen tai keltaoranssi.

Kasvutapa ja hoito

Pääsääntöisesti hortensiat kasvavat pensaina, mutta niistä on myös leikkaamalla muotoiltu rungollisia pikku puita. Pensashortensiat kasvavat muutaman metrin korkuisiksi, sekä yhtä leveiksi pensaiksi. Puuvartisia pensaita tai köynnöshortensiaa ei tarvitse leikata. Syyshortensiaa saa harventaa leikkaamalla keväisin.

Käyttö

Hortensiat sopivat yksittäis- ja ryhmäpensaaksi sekä aidanteisiin.

Mustilanhortensia Hydrangea paniculata ’Mustila’ FinE® I-V

Mustilanhortensian pitsimäiset kukat

Kukkii loppukesästä kermavalkoisin, pitsimäisin kukinnoin. Mustilanhortensia voi kasvaa vanhana jopa kolme metriä korkeaksi ja yli kaksi metriä leveäksi. Sen kasvutapa on säännöllisen pyöreähkö. Ei vaadi leikkausta. Viihtyy kasvuvyöhykkeillä I-V. Nimensä mukaan lajikkeen emokasvi on peräisin Mustilan arboretumista.

Syyshortensia Hydrangea paniculata ’Grandiflora’ FinE® I-IV

Syyshortensia ‘Grandiflora’

Näyttävät, suuret ja kartiomaiset kukinnot kukkivat elo-syyskuun alusta pitkälle syksyyn, jopa yöpakkasiin saakka. Syksyllä punertaviksi muuttuvat kukat ovat niin suuria, että syksyllä ne painavat oksia alas. Ravinteikkaassa maassa pensaasta voi kasvaa yli kolme metriä korkea. Syyshortensiaa tulee leikata keväisin ennen lehtisilmujen puhkeamista ja se kukkii saman vuoden versoilla.

Kuutamohortensia Hydrangra paniculata ’Praecox’ FinE® I-V

Kuutamohortensia

Runsaasti kukkiva, tuuheakasvuinen pensas, joka kukkii jo heinäkuussa. Kukinnot pitsimäisiä ja litteitä. Ei vaadi jokavuotista leikkausta.

Muita hortensia lajikkeita
Köynnöshortensia Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Tummanvihreälehtinen köynnös, joka sopii varjoisiinkin kasvupaikkoihin. Vahvakasvuinen ja terve köynnös ei kärsi kasvintuhoojista tai härmästä. Köynnöshortensia on hidaskasvuinen, mutta hyvin kestävä. Ei vaadi leikkausta.

Pallohortensia Hydrangea arborescens 

Pallohortensian nimi kuvaa myös kasvia erittäin hyvin; pensaasta kasvaa pallomainen ja kukinnot ovat suuria ja pallomaisia. Lajike talvehtii hyvin III -vyöhykkeelle saakka, sillä se kasvattaa aina uudet versot tyveltä. Pallohortensian voi keväisin alasleikata.

Jalohortensia Hydrangea Macrophylla-Ryhmä

Jalohortensiaa ostetaan usein lahjaksi näyttävän kukinnan vuoksi. ‘Endless Summer’ -lajikkeesta saa kestävän kasvin puutarhaan istuttamalla sen maahan. Happamassa maassa kukintojen väri on sininen ja vahvasti kalkitussa maassa kukinnot saavat roosanpunaisen sävyn. Jalohortensia talvehtii hyvin peitettynä ainakin eteläisessä Suomessa.

*FinE-kasvi on merkki Suomessa tutkitusta, ilmastollisesti kestävästä, terveestä, lajikeaidosta, käyttö- ja koristearvoltaan hyvästä koristekasvista.