Tomaatin kasvatus

Itse kasvatetut tomaatit maistuvat makealle. Tomaatit viihtyvät hyvin parvekkeella ja ulkona puutarhassa, kun kasvupaikka on aurinkoinen ja lajikevalinta osuu kohdalleen.

Tomaatti tarvitsee runsaasti valoa, joten aurinkoinen parveke tai seinusta on oivallinen kasvupaikka. Lämmön kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, että se ei iltapäivisinkään kokoa yli 27 asteen. Tämä on erityisesti lasitetulla etelä- ja länsiparvekkeella haasteellista. Yölämpötilan pitäisi olla yli 10 astetta.

Hyvää multaa

Tomaatteja kasvatetaan isoissa ruukuissa ja laatikoissa, kasvusäkeissä tai maahan istutettuna. Ruukun koko valitaan lajikkeen mukaan ja viljelylaatikossa multasyvyys on hyvä olla noin 40 cm. Ruukku ja laatikko täytetään astiaviljelyyn sopivalla mullalla (pussin kyljessä kerrotaan mullan sopivuudesta eri kasveille). Kasvusäkki sisältää sekä sopivan mullan että ravinteet koko kasvukauden ajaksi.  Myös maahan istutettaessa kasvualustaa on hyvä parantaa joko kompostimullalla tai hyvällä puutarhamullalla.

Tomaatin taimikasvatus

Tomaattilajikkeeksi kannattaa valita avomaan tomaatti. Taimikasvatukseen varataan aikaa pari kuukautta. Siemenet kylvetään sisälle laatikkoon tai pieniin ruukkuihin maaliskuussa – huhtikuun alussa. Ihanne lämpötila itämiselle on +25 °C (lattialämmöllä varustettu kylpyhuone on hyvä paikka). Kun siemenet itävät, siirrä kylvökset valoisaan tilaan (+20 °C). Jos valoa on vähän ja lämpöä liikaa taimet venyvät pituutta. Kun taimeen on ilmestynyt muutama oikean tomaatin lehden näköinen lehti, tomaatti istutetaan isompaan ruukkuun. Jos taimi on  liian pitkä, sen voi istuttaa syvempään niin että vain lehdet jäävät näkyviin. Taimia kastellaan aluksi pelkällä vedellä ja lannoitus aloitetaan vasta kun taimeen on ilmestynyt uusi lehti.

Taimet voi ostaa myös valmiina

Tomaatin taimet  voi ostaa valmiina, jos kotona ei ole sopivaa paikkaa taimien kasvatukseen. Toreilla ja puutarhamyymälöissä on laaja valikoima erilaisia tomaatintaimia. Myös taimia ostettaessa kannattaa kysyä lajikenimi ja varmistaa, että kyseinen lajike on avomaan tomaatti. Silloin se tuottaa satoa myös parvekkeella ja puutarhassa tai lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Myös kasvutapa on hyvä tarkistaa, sillä pensastomaattia hoidetaan toisella lailla kuin runkotomaattia. Amppeli- ja ruukkutomaatit taas sopivat hyvin parvekkeelle ja terassille.

Ulos pakkasten mentyä

Tomaatin taimet istutetaan ulos vasta kun hallanvaara on ohi eli noin 10. kesäkuuta. Kasvihuoneeseen tomaatit voi ainakin  Etelä-Suomessa viedä jo toukokuun loppupuolella. Karaise taimia ennen ulosistutusta ulkoiluttamalla niitä viikon ajan muutama tunti päivässä suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa.

Taimi on istutuskunnossa, kun ensimmäinen kukkaterttu on kehittynyt. Jos varsi on pitkä, taimen voi istuttaa tavallista syvemmälle siten, että osa vartta taivutetaan vaakasuoraan mullan alle. Kaikki lehdet jätetään pinnan yläpuolelle.

Hyvä hoito takaa sadon

Tomaattia kastellaan säännöllisesti niin, että kasvualusta pysyy kosteana (ei liian märkänä). Jos kasvualustassa ei ole varastolannoitusta, veteen lisätään kerran viikossa vihanneskasveille sopivaa lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Runkotomaatti tuetaan säleikköön, riittävän pitkään tukikeppiin tai naruun. Koska varsi on hauras, sidos jätetään niin löyhäksi, että se ei hankaa varren pintaa. Solmu tehdään aina tuen puolelle. Pensastomaatin tueksi riittää yksi tai kaksi keppiä.

Tomaatti ei tuota hedelmiä, jos kukat eivät pölyty. Pölytys hoituu, kun kukkaterttuja täristetään samalla, kun kasvia hoidetaan. Voit auttaa pölyttymistä myös pensselillä. Runkotomaatista poistetaan lehtihankoihin kehittyvät sivuversot (varkaat) mahdollisimman pieninä. Pensastomaattista varkaita ei poisteta, jos ne eivät kasva liian tiheänä.

Kun raakileet ovat kehittyneet, runkotomaatista poistetaan myös lehdet alimman tertun alapuolella, jotta kypsyvät tomaatit saavat  valoa. Myös pensastomaatin lehtiä voi tarvittaessa vähän harventaa. Runkotomaatti kasvaa pituutta niin kauan kun latva katkaistaan. Latva kannattaa leikata poikki 4-5 tomaattitertun yläpuolelta, jotta ylimmätkin tomaatit ehtivät kehittyä täysikokoisiksi.