Alppiruusut

Alppiruusut – Rhododendron

Alppiruusut ovat näyttäviä alkukesästä kukkivia pensaita. Lajikekirjo on valtava, mutta Suomessa on kuitenkin jalostettu lajikkeita, jotka menestyvät pohjoisen kylmissä talvissa ja sietävät kuivia ajanjaksoja.

Alppiruusut viihtyvät metsäpuutarhoissa.
Kasvupaikka

Alppiruusut viihtyvät parhaiten harvahkossa mäntymetsässä. Toki niitä istutetaan paljon pihoihin. Ne sopivatkin metsäpuutarhoihin ja pihoihin missä kasvaa havupuita, eli muiden happamassa maassa viihtyvien kasvien joukkoon. Ne viihtyvät puiden siimeksessä, hajavalossa.

Ulkonäkö

Alppiruusut ovat ainavihantia, eli eivät pudota lehtiään talvella. Lajista riippuen ne voivat olla matalakasvuisia tai korkeita, muutaman metrin kokoisia pensaita. Alppiruusut kukkivat alkukesästä, yleensä erittäin runsain kukin. Kukkien väri vaihtelee lajikkeen mukaan.

Kasvutapa ja hoito

Suomeen jalostetut lajikkeet ovat isolehtisiä ja isokukkaisia. Ne ovat talvenkestäviä, osa jopa VI-vyöhykkeelle saakka. Alppiruusut kasvavat säännöllisen muotoisiksi pensaiksi. Kevätsuojausta kannattaa suosia ainakin nuorilla pensailla, sillä maan ollessa vielä jäässä voi kevätaurinko vaurioittaa maanpäällistä kasvustoa, kun kasvi ei saa juurilla maasta kosteutta.

Käyttö

Pihoissa ja puistoissa usein koristepensaina ja reunuskasveina. Koristearvo on kukissa ja aina vihannassa lehdistössä.

Alkuperä

Suomessa viljellään ja jalostetaan monia eri alppiruusulajikkeita. Suomessa kasvaa myös luonnonvaraisena lapinalppiruusu (Rhododendron lapponicum) ja nykyään myös suopursu (Rhododendron tomentosum) kuuluu alppiruusuihin.

Muutamia FinE® -tunnuksen saaneita alppiruusulajikkeita:

Marjatanalppiruusut – Rhododendron Tigerstedtii-Ryhmä

Marjatanalppiruusut on jalostettu Suomessa pääosin mustilanalppiruususta (Rhododendron brachycarpum subsp. tigerstedtii). Ne menestyvät hyvin mantereisessa ilmastossa, jossa on kuivat kesät ja kylmät ja lumiset talvet. ’Haaga’ (I-V) lajikkeella on vaalean ruusunpunaiset kukat ja pensas jää täysikasvuisena alle kahden metrin korkuiseksi. ’St Michel’ (I-VI) on erittäin kestävä lajike ja sillä on suuret lähes valkoiset kukat. Pensaskin on suurikokoinen ja voi hyvässä kasvupaikassa kasvaa jopa 3–4 metriseksi. ’P.M.A. Tigerstedt’ (I-IV) kasvaa 2–3 metriseksi ja sillä on valkoiset, keskustasta tummanviolettilaikkuiset kukat.

Nukka-alppiruusut – Rhododendron Smirnowii-Ryhmä

Nukka-alppiruusut ovat Suomessa kestäviä lajikkeita. Ne tunnistaa alapuolelta valkonukkaisista lehdistä ja versoista. Kestäviä lajikkeita ovat esimerkiksi vuodesta toiseen kukkiva ’Marketta’ (I-VI). Sen kukat ovat suuret, reunoilta purppuranpunaiset, keskeltä vaaleat ja sisältä tumman laikukkaat. ’Marketta’ kasvaa lähes kaksimetriseksi ja kestää hyvin kuivuutta. ’Pohjola’s Daughter’ (I-V) viihtyy varjossa ja sillä on tiheä, sivusuuntaan kasvava kasvutapa. Pensas jää matalaksi, vain noin metrin korkuiseksi. Kukat ovat aluksi vaaleanruusunpunaiset ja myöhemmin ihan valkoiset. ’Unelma’ on suurikukkainen lajike, jonka kukat muistuttavat hieman orkidean kukkaa. Kukat ovat väriltään ruusunpunaiset ja sisältä laikukkaat. Korkeutta täysikasvuiselle pensaalle tulee noin puolitoista metriä. ’Unelma’ on muista nukka-alppiruusuista poiketen tummanukkaisempi.