Metsäinen tontti

Metsäinen tontti muotoutuu helposti metsäpuutarhaksi. Suojele rakennusvaiheessa kanervaa, mustikkaa ja muuta varvikkoa. Istuta alppiruusuja, katajaa, pensasangervoja ja köynnöshortensiaa. Metsäpuutarhaan sopivat sammal, isot maakivet, puumaja ja seikkailupolku.  

Huomioi metsätyyppi

Kasvien valintaan vaikuttaa myös metsätyyppi ja kasvillisuusvyöhyke. Eteläisissä lehtometsissä viihtyvät pähkinäpensaat, tuomet ja kevätesikot. Kuivemmissa kangasmetsissä puolestaan viihtyvät varpukasvit.

Metsäpuutarha

Jätä metsäiseen puutarhaan luonnon kasveja. Jos kaadat puita jätä kannot paikoilleen ja hyödynnä puiden rungot istuimina tai jätä ne maahan lahoamaan. Niistä tulee luonnon omia hyönteishotelleja.

Sijoita uudet kasvit mahdollisimman luonnollisen näköisesti metsäkasvien joukkoon. Matki luonnon omaa kerroksellista kasvutapaa: istuta puiden alle pensaita ja varpuja. Omassa pihassa kasvavia marjoa, kuten mustikkaa ja puolukkaa on kiva maistella. Mesimarjat, variksenmarjat  ja lillukat sopivat myös metsäiseen pihaan. Metsän reunaan tai muuhun aukeaan paikkaan voit istuttaa sini- ja valkovuokkoja, kieloja, metsäorvokkeja ja metsätähtiä. Niiden joukkoon sopivat pienet sipulikukat. Köynnöshortensian tai kärhön voit ohjata kiipeämään männyn runkoa ylös.

Istuta happaman maan kasveja

Suomessa maa on yleensä hapanta. Useimmille puutarhakasveille hapan maa ei sovi, vaan maa on perustamisvaiheessa peruskalkittava hyvin. Lisäksi huolehditaan säännöllisestä ylläpitokalkituksesta. Suosi metsäisellä tontilla happamassa maassa menestyviä kasveja. Oikean kasvin valitseminen oikealle paikalle vähentää kastelu- ja hoitotöitä. Happamassa maassa viihtyviä kasveja ovat mm. kotikataja, metsäkuusi, töyhtö- ja jaloangervot sekä siperiankärhö. Kosteammassa metsämaassa viihtyvät kotkansiipi ja hortensiat.

Varjokasveja

Puut varjostavat metsäistä pihaa. Istuta varjoisiin paikkoihin varjossa viihtyviä kasveja. Kuivan maan varjokasveja ovat mm. kotipihlaja, lehtokuusama, heisiangervo, raunioyrtit sekä peitto-, tumma- ja tuoksukurjenpolvet. Hikevässä maassa viihtyviä varjoisan paikan kasveja ovat mm. pensaskanukat, heidet, marjakuuset, humala, tuoksukurjenpolvi, rönsytiarella ja kuunliljat.

Oleskelupaikka

Metsäisen pihan oleskelupaikka on pölkkyistuimin toteutettu nuotiopaikka. Huolehdi kuitenkin siitä, että lähellä ei ole syttyviä puiden oksia.

Katteet

Metsäisen pihan katteena toimivat maanpeittokasvit, kuten taponlehti, kevätkaihonkukka, varjoyrtti, pikkutalvio ja esikot. Myös kuorikate tai vaikka männynkävyt sopivat metsäisen pihan katteiksi. Kuorikatteella voi myös pinnoittaa polkuja.