Aloittelijan piha

Tämä pieni rivitalon piha on rakennettu kokonaan täyttömään päälle ja rajattu aidalla ympäristöstään. Piha sijaitsee mäen päällä ja avautuu etelään, joten kuumuus ja kuivuus ovat aiheuttaneet ongelmia pihan kasvien valinnassa. Onneksi piha-aidan takana kasvava omenapuu suo hieman varjoa kasveille ja tarjoaa hyönteisille ja linnuille ravintoa ja piilopaikan.

Pihan pohjamaa koostuu pääosin sorasta ja hiekasta, ja vettä sekä ravinteita pidättävä kasvualustakerros on melko ohut ja tiivis. Kasvillisuutta pihassa oli vähän ja suurimman osan pihasta peitti valkokarhunköynnös (elämänlanka, isokierto) ja peurankello – kasvustot, jotka olivat vallanneet tilaa muilta kasveilta.

Pihan kasveista kaikki, lukuun ottamatta tarhapiiskua, olivat keväällä tai alkukesällä kukkivia, joten syksyllä oli vähän kukkivia kasveja. Myös hyötykasvit uupuivat pihan kasvivalikoimasta kokonaan. Pihan omistajan toiveissa oli helppohoitoinen, kestävä ja monipuolinen kasvillisuus, joka houkuttelisi pihaan myös perhosia ja muita pölyttäjiä, joita voisi seurailla pienen lapsenlapsen kanssa. Myös pieni hyötykasvimaa oli haaveissa, salaattia, yrttejä ja ehkä mansikkaa kokeeksi.

Alkukesästä pihanomistajalle selvisi, että taloyhtiön keväälle suunnittelemat aidan- ja terassin korjaukset siirtyisivät loppukesään tai kevääseen 2023. Päädyimme tänä kesänä keskittymään valkokarhunköynnöksen ja peurankellon alkujen poistoon, ja viljelylaatikon perustamiseen ja hoitoon. Keväällä leikattiin myös pihan aidan takana kasvavaa omenapuuta niin, että sen oksat eivät enää vie tilaa pienestä pihasta ja puun tarjoama varjoinen istutuspaikka pystytään hyödyntämään istuttamalla sen alle kasveja, jotka eivät viihdy täydessä auringon paahteessa.

Muun kasvillisuuden ja pihan yleisilmeen osalta tehtiin kesän aikana suunnitelmat valmiiksi, jotta ensi keväänä päästään istutushommiin mahdollisimman varhain. Koska piha on pieni ja sinne kulku tapahtuu joko naapurin pihan tai oman asunnon läpi, päädyttiin siihen, ettei pihaan tule nurmikkoa lainkaan, vaan koko piha kasvitetaan. Kasveiksi valikoitiin kuivassa ja paahteessa viihtyviä perennoita, koska täyttömaalle rakennetussa pihassa syväjuurisempien ja runsaammin vettä tarvitsevien pensaiden tai puiden kasvatus on haasteellista. Kasveiksi valikoituivat kangasajuruoho, matalat maksaruohot, mirrinminttu, iisoppi, loistosalvia, tähkätädyke, palavarakkaus ja komeamaksaruoho.

Piha-aidan takana taloyhtiön yhteisellä alueella kasvavan omenapuun varjoon istutettiin jo kesällä tuttavilta saatua syysleimukukkaa. Perennoiden lisäksi pihaan lisätään keväällä, jo siellä kasvavan köynnöskuusaman seuraksi köynnösruusu. Pihaan valitut kasvit ovat kukinnoiltaan enimmäkseen valkoisia, sinisiä tai punaisia koska viileillä väreillä saadaan pihaan myös viileyden ja raikkauden tuntua.

Ensi kevään, kun pihan terassiremontti on tehty päästään pihaan istuttamaan perennoita kesällä tehdyn suunnitelman mukaan. Silloin pihassa riittää kukkaloistoa ja elämää varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

  • Keväällä- alkukesällä kukkivat: japaninruusukvitteni, rentoakankaali, kaukasianpitkäpalko, kurjenmiekka ja sipulikukat.
  • Keskikesällä kukkivat: kangasajuruoho, mirrinminttu, iisoppi, pioni, loistosalvia, tähkätädyke ja matalat maksaruohot, köynnöskuusama ja köynnösruusu
  • Syksyllä kukkivat: syysleimukukka, tarhapiisku ja komeamaksaruoho.

Viljelylaatikossa kasvoi kesän aikana yksivuotisia yrttejä kuten tilliä ja persiljaa, sekä salaattia ja sipulia. Ne kaikki osoittautuivat helppohoitoisiksi ja satoisiksi, osittain varmaan hyvin kostetta pidättävän rahkasammalta ja biohiiltä sisältävä Puutarhan sammalmullan ansiosta. Kasvattajan hämmästykseksi kasvit pärjäsivät hyvin ilman kastelua viikon lomamatkan ajankin, joten tätä multaa käytetään tässä pihassa jatkossakin. Syksyllä, kun pihan remontit ovat ohi, perustetaan  pihaan toinen viljelylaatikko, johon istutetaan keväällä mansikkaa.

Tämän pihan monimuotoisuutta lisättiin kesän aikana:

  • Poistamalla pihasta holtittomasti leviävät ja muilta kasveilta tilaa vievät valkokarhunköynnöksen ja peurankellon taimet.
  • Perustamalla viljelylaatikko hyötykasvien kasvattamista varten.
  • Lisäämällä pihaan syyskukkijoita saadaan houkuteltua lisää perhosia ja muita pölyttäjiä pihaan.
  • Istuttamalla keväällä kukkivia sipulikukkia tarjotaan ravintoa pölyttäjille alkukeväällä.

Lisää ja vaali pihan monimuotoisuutta

  • rajoita vieraslajien leviämistä ja poista haitallisesti leviävät
  • älä laske puutarhakasveja luontoon
  • istuta kasveja
  • istuta keväällä kukkivia kasveja, kuten sipulikukkia pörriäisille
  • istuta syyskukkia perhosille