Päällysteet

Valitse oleskelualueiden ja kulkuväylien päällysteet kohteen kuormituksen mukaan. Tarjolla on paljon erilaisia ja eri hintaisia vaihtoehtoja. Kiinnitä huomio päällysteen kulutuksen- ja säänkestoon, sekä helppohoitoisuuteen.

Yksinkertainen ja selkeä pinta ja ladontamalli ovat yleensä toimivimmat. Yhdistä eri materiaaleja harkiten. Samasta mallista voit yhdistellä eri kokoisia kiviä tai laattoja. Rajaa päällyste aina huolellisesti. Yhtenäinen rajaus yhdistää myös erilaisia pintoja toisiinsa. Päällysteen väri löytyy usein katon väristä. Suosi neutraaleja luonnonsävyjä. Tummat värit sopivat tehosteeksi.  

Kivipäällysteet

Kivipäällysteet kestävät hyvin kulutusta. Betonikivissä ja laatoissa on runsas valikoima erityyppisiä tuotteita. Kiven paksuus valitaan alueen kuormituksen mukaan. Esimerkiksi paikoitusalueelle valitaan paksummat pihakivet kuin polulle, myös pohjatyöt tehdään perusteellisemmin. Mukula- ja liuskekivi sopivat vapaamuotoisille poluille ja oleskelualueille. Mukulakivi on myös vaikeiden, kuivien ja varjoisten paikkojen luonnollinen päällyste. Graniitti on luonnonkivistä kallein ja tyylikkäin.  

Asfaltti

Asfaltti on edullisempi kuin pihakivet. Se on kestävä, mutta luonnottoman näköinen ja sitä on vaikea korjata.  

Hiekka, sora, singeli, sepeli ja murske

Hiekka, sora, singeli, sepeli ja murske vaativat jatkuvaa kunnossapitoa. Niitä kannattaisi kuitenkin suosia enemmän, koska ne mahdollistavat hulevesien imeytymisen maahan. Karkeaa sepeliä ja mursketta käytetään lähinnä rakenteiden pohjamateriaalina, harvemmin kotipihoissa pintamateriaalina. 

Kivituhka

Kivituhka sopii päällysteeksi ja asennushiekaksi, vuosien kuluessa se kovettuu paikoilleen. Hyvä maalaispihojen ja polkujen päällyste, mutta sopii myös luonnonmukaiseen kaupunkipihaan.  

Puu

Terassit ja patiot on helppo rakentaa puusta. Puu vaatii huoltoa ja kestää huonosti kulutusta. Laudan lisäksi puupäällysteitä voi tehdä pölleistä, ritilöistä ja laatoista.  Metalliverkko puun päällä estää liukastumisen märällä puupinnalla.  

Nurmikko

Nurmikolla on huono kulutuksen kestävyys, se vaatii säännöllistä hoitoa ja etenkin apilanurmi värjää vaatteita. 

Sokkelin vierus

Jätä rakennusten sokkelin viereen 50-120 cm levyinen kasviton alue, koska alueen tulee pysyä kuivana.  Routaeriste ulottuu yleensä vähintään räystään leveydelle, usein kauemmaksi, eikä sen päälle saa istuttaa kasveja. Päällystä alue pihan muuhun tyyliin sopivasti.  Tee sokkeli ja päällyste eri värillä, että syvyysvaikutelma säilyisi Suunnittelemalla kulkuväylän heti sokkelin viereen säästät tilaa.