Piha kaipaa kasveja

Omakotitalo on rakennettu noin kaksikymmentä vuotta sitten. Piha on suunniteltu talon rakentamisen yhteydessä ja istutettu kasveja sen mukaan. Pihan perustaminen on kuitenkin perheen mukaan jäänyt kesken. Pihassa asuu nelihenkinen perhe.

Taloa rakennettaessa on talon ja autokatoksen väliin jätetty tontilla jo olevia koivuja, jotka sopivat hyvin pihan luonteeseen, tuoden vehreyttä, varjoa, suojapaikkoja linnustolle ja pieneliöille. Pihan alkuperäisistä puista osa on jonkin verran kärsinyt myrskyistä ja rusakoiden takia. Kasvillisuus kasvaa kehysmäisesti pihan laidoilla ja yhtenäinen nurmikkoalue on keskellä pihaa. Sisääntulon ja oleskelualueen reunalla on isompi havu-, koristepensas sekä yrtti-istutus, joka loistaa syksyllä hienoissa ruskan väreissä. Oleskelualueelle kaivataan näkösuojaa ja vehreyttä enemmän eli uusia istutuksia koko oleskelualueen levyisesti.

Nurmikkoalueella oli alkukesällä talvi tehnyt tuhojaan, orvokit olivat kasvaneet alueelle luonnostaan. Tällaisia kohtia on mahdollista jättää myös saarekkeiksi nurmikon keskelle tai reuna-alueille. Laikku voidaan niittää alas noin pari kertaa kesässä ja niittojäte leikata pois. Näin on mahdollista saada myös nurmikolle monipuolisempaa kasvustoa.

Toiveena on saada kasviryhmät näyttäviksi ja löytää hyötykasveille hyvä kasvatuspaikka. Tällä hetkellä hyötykasvit ovat osittain varjostavien havukasvien lomassa. Myös etupihalle suunniteltiin isomman puu- ja pensasalueen istuttamista.

Oleskelualuetta reunustamaan suunnitellaan pergolarakennelma tuomaan vihreyttä, auringonsuojaa ja viihtyisyyttä. Pergolan valmistuttua suunnitellaan sen yhteyteen monivuotisista kasveista istutusryhmä. Kasveiksi valitaan mm. kookkaita perennoja (auringonhattua, siperiankurjenmiekkaa), rungollinen puistosyreeni (valkokukkainen), matalampaa verikurjenpolvea ja hyödynnetään jo pihassa olevia sammalleimuja. Lisäksi pergolaan ohjataan kasvamaan köynnöksiä, kuten säleikkövilliviini tai alppikärhö. Myös muita pihan istutusryhmiä on tarkoitus kunnostaa tai tehdä joitakin pensaiden siirtoja yhtenäisempiin ryhmiin.

Tänä kesänä pihalle perustettiin viljelylaatikot ja istutettiin yksivuotisia hyötykasveja. Laatikkoviljelykset kukoistivat kesän aikana ja niistä tuli hyvin satoa mm. tomaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa ja maissia. Yrtit tahtoivat jäädä rehevien tomaattien ”jalkoihin”.


Lisää ja vaali pihan monimuotoisuutta

  • lisää kasvillisuutta
  • istuta kasvit kerroksellisiin, monilajisiin ryhmiin