Pensashanhikki

Pensashanhikki – Dasiphora fruticosa

Pensashanhikit kukkivat todella pitkään ja myöhään. Kun alkukesän kukkijat ovat kukkineen, niin pensashanhikki aloittaa kukintansa, joka kestää ensilumeen saakka.

Kasvupaikka

Pensashanhikit viihtyvät parhaiten valoisalla kasvupaikalla. Vaikka ne menestyvät kuivemmalla hiekkamaallakin, niin näyttävämmiksi ne kasvavat runsaassa multamaassa.

Ulkonäkö

Pensashankikin lehdet puhkeavat myöhempään, kun muilla lehtipensailla. Siksi ne näyttävät keväisin kuivahtaneilta, sillä varren kuori hilseilee. Lehtien puhkeamisen jälkeen risuinen olemus katoaa ja pensaiden pyöreä muoto tulee esille. Suomessa parhaiten menestyvät lajikkeet, jotka kukkivat keltaisin kukin. Myynnissä on myös vaaleanpuna-, valko- ja punakukkaisia lajikkeita, mutta niissä kukinta on huomattavasti harvempaa.

Kasvutapa ja hoito

Pensashanhikit ovat pilvimäisen pyöreitä pensaita, jotka pysyvät kasvupaikallaan. Pensaita voi nuorentaa leikkaamalla vanhoja oksia pois. Alasleikkausta ei suositella, sillä pensas on hidaskasvuinen.

Käyttö

Koristepensaina pihoissa ja puistoissa. Ei kestä tiesuolaa tai aurauslunta ja siksi suosittu enemmän kotipihoilla aidanne tai reunuskasvina.

Pensashanhikki ’Tervola’ FinE® I-VI

’Tervola’ lajike on löydetty Suomesta. Se on noin puolitoistametriseksi kasvava, pystykasvuinen ja keltaisin kukin kukkiva pensas.

Pensashanhikki ’Goldteppich’ FinE® I-V

Matalakasvuinen ja leveä pensas, joka kukkii ison tummankelaisin kukin.

Pensashanhikin tieteellinen nimi on Dasiphora fruticosa, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä tiheää, kantavaa ja pensasmaista.