Kielo

Suomen kansalliskukka kielo, oli suosittu joulukukka 1890-luvulta aina 1950 – luvulle saakka.  Kukkakaupoissa oli tarjolla valmiiksi hyödettyjä kieloja ja kasvi oli mahdollista hyötää jouluksi kukkaan myös itse, helppo saatavuus vaikutti suosioon. Viime vuosina kieloja on taas ilmestynyt joulumyyntiin. Herkkä ja juhlava kasvi sopii omaan ruukkuun ja jouluistutuksiin.

Kielon toispuoleisessa terttukukinnossa nuokkuvat kukat tuoksuvat voimakkaasti. Luonnonkielot ovat valkoisia, mutta viljellyt lajikkeet voivat olla myös roosan värisiä, kerrannaiskukkaisia ja jopa raitalehtisiä. Kielon kukka kestää noin viikon, vie kasvi yöksi viileään niin kukinta kestää kauemmin. Pidä multa tasaisen kosteana. Istuta jouluna kukkinut kielo keväällä puutarhan puolivarjoiseen kasvupaikkaan ja humuspitoiseen maahan. Rajaa juuristoalue, jos et halua kielon leviävän ympäristöön.

Kielo

Luonnossa kielon laajatkin kasvustot ovat usein yhtä samaa kasviyksilöä, koska juurakko haaroo voimakkaasti ja levittää kasvustoa jopa 15 cm vuodessa. Kasvustot voivat olla jopa 200–300 vuotta vanhoja. Kielon kukissa ei ole mettä, mutta kukkien voimakas tuoksu houkuttelee paikalle pölyttäjiä. Punaiset marjat kehittyvät syksyyn mennessä. Myrkytystietokeskuksen mukaan ’koko kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Alle 10 kukkaa tai marjaa syöneelle riittää kotiseuranta. Mikäli kehittyy mm. voimakasta oksentelua, on hakeuduttava lääkäriin.’ Myös maljakkovesi voi juotuna olla haitallista.

Kielon hyötö

Jos haluat hyötää kieloja itse, kaiva omalta maalta tai maanomistajan luvalla kasvin ohuita, suomuisia juurakoita syyskuussa. Myös jotkut kukkakaupat ja puutarhamyymälät myyvät juurakoita. Valikoi kukkasilmullisia juurakoita, ja säilytä niitä viileässä hyötöön saakka. Aloita hyötö marraskuussa lämminvesikäsittelyllä, eli laita juurakot 35–38 asteiseen veteen 8–10 tunnuksi. Istuta juurakot käsittelyn jälkeen ruukkuun ja pidä niitä lämpimässä ja pimeässä paikassa. Kun kukkanuput tulevat esille, siirrä ruukku valoon. Kielo kukkii noin 6 vk kuluttua hyödön aloittamisesta.