Harmaamalvikki

Harmaamalvikki

Lavatera thuringiaca                                                    

Harmaamalvikki on vanhojen pihojen aarre ja vaalimisen arvoinen.  Kotipihoilla siitä kasvaa siemenlisäyksen seurauksena syntyneitä useita erilaisia kantoja, laji onkin hyvin monimuotoinen.  Se tarvitsee kasvurauhan eikä pidä siirtämisestä. Harmaamalvikki kasvaa 100 – 150 cm korkeaksi. Se pysyy pystyssä ilman tuentaa, sillä sen varret ovat jäykät ja tukevat. Harmaamalvikin lehdistö on karvainen ja harmahtava.

Kukinta

Harmaamalvikki kukkii heinä – elokuussa, joskus jopa syyskuulle asti. Sen tuoksuvat, vaaleanpunaiset kukat ovat myskimalvamaiset ja houkuttelevat perhosia ja muita hyönteisiä.

Kasvupaikka

Harmaamalvikki viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, kuivassa tai tuoreessa kasvupaikassa, keskiravinteisessa hiekkamultamaassa. Se kestää kuivuutta ja paahdetta sekä sadetta ja tuulta. Ei pidä juuristossa seisovasta vedestä.

Käyttö

Pensasmaisesti kasvava harmaamalvikki sopii perennaryhmiin tai omaksi ryhmäkseen. Se sopii perinteiseen ja luonnolliseen pihaan, mutta myös rakennettuun ympäristöön. Se on kestävä leikkokukka.

Lisääminen

Harmaamalvikki leviää helposti siemenistä. Harmaamalvikki kylvetään aikaisin keväällä tai syksyllä. Sitä myydään myös astiataimina. Harmaamalvikin istutusväli on 35 – 45 cm.