Porkkanan kasvatus

Porkkanaa voi kasvattaa monella tavalla, ruukussa, parvekelaatikossa, viljelylaatikossa ja kasvimaalla. Valikoi kasvupaikkaan sopiva lajike ja kunnosta porkkanalle kuohkea, multava ja riittävän syvä kasvualusta.

Porkkanalajikkeita on paljon

  • Aikaisia varhaisporkkanoita, kesäporkkanoita, syysporkkanoita ja myöhäisiä varastoinnin kestäviä talviporkkanoita.
  • Kaiken kokoisia, pieniä ja suuria porkkanoita.
  • Pallon, sylinterin ja kartionmuotoisia porkkanoita.
  • Monen värisiä: oranssi, tumma lila, purppura, punainen, keltainen, valkoinen.

Kylvä eri aikaan valmistuvia lajikkeita, niin tuore sato jaksottuu koko kesälle. Voit ostaa siemeniä puutarhamyymälöistä, ruokakaupasta tai tilata siemenliikkeistä. Tutustu Hyötykasviyhdistyksen siemenluetteloon.

Kasvualusta

Porkkana kasvaa parhaiten multavassa, kuohkeassa ja kosteutta pidättävässä maassa. Jos kasvimaa on savista, paranna maata kompostilla ja hiekalla, ja kasvata porkkana harjussa. Porkkana vaatii kohtalaisesti ravinteita. Kalium ja Boori ovat porkkanalle erikoisen tärkeitä ravinteita. Liika typpi heikentää makua ja säilyvyyttä. Ruukuissa ja laatikoissa voi käyttää tavallista säkkimultaa tai puutarhamultaa.

Porkkanan kylvö

Kylvä siemenet suoraan maahan varhain keväällä. Siemenet ovat pieniä ja kylväminen vaatii keskittymistä. Saatavana on myös  kylvöä helpottavia pilleröityjä siemeniä ja kylvönauhoja. Pilleröidyissä siemenissä on savikuori siemenen ympärillä ja nauhassa siemenet ovat valmiiksi sopivin taimivälein.

Lue kylvöohje siemenpussista ja toimi sen mukaan. Peitä kylvös heti kasvuharsolla, että tuholaiset eivät pääse vioittamaan taimia. Pidä harso päällä mahdollisimman pitkään. Kastele kylvöstä itämisen aikana.

Porkkanan siemen itää hitaasti, noin 2-3 viikkoa. Siemenet voi kylvää edellisenä syksynä, jolloin ne ovat valmiina kasvuun heti kevään olosuhteiden niin salliessa.

Rikkakasvit ehtivät usein kasvamaan ennen porkkanan taimettumista. Kylvä samaan riviin porkkanan siemeten kanssa muutamia siemeniä nopeakasvuista salaattia. Näet porkkanarivin paikan ja voit harata rivinvälit ennen porkkanan taimettumista. Syö salaatti, kun porkkanan taimet ilmestyvät.

Hoitotyöt kesällä

  • Kastele tarpeen mukaan ja poista rikkakasvit.
  • Harvenna taimet kun ne ovat noin 5 cm pituisia. Katso lopullinen taimiväli siemenpussista. Peitä taimien poistosta mahdollisesti syntyvät kolot mullalla ja vie harvennustaimet pois pellolta, koska ne houkuttelevat tuholaisia. Voit harventaa taimet myös vähitellen ja syödä koko ajan isommaksi kasvavat harvennustaimet.
  • Voit levittää riviväleihin ruoho- tai olkikatetta. Jos et käytä katetta haraa maan pinta sateen jälkeen kuohkeaksi, samalla poistat rikkakasvit.
  • Multaa porkkanan tyvet, että ne eivät viherry. Eli siirrä pienellä haralla rivinvälistä multaa porkkanan tyven päälle.

Mikä vikana?

Sadonkorjuu

Voit syödä porkkanoita sitä mukaa, kun ne kasvavat. Maistele harvennusporkkanoita ja käytä myös varret salaateissa, keitoissa tai pestona. Varsinainen sato valmistuu lajikkeesta riippuen 2-3 kuukauden kuluttua kylvöstä. Juuret kasvavat erikoisesti loppukesällä.

Säilytys

Säilytä porkkanat +2 – +5 asteessa. Varastoi ne kellarissa sellaisenaan, tai kuivan hiekan tai lannoittamattoman turpeen seassa. Porkkana säilyy myös jääkaapissa melko hyvin. Se on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä. Pitkän säilytyksen myötä porkkana varret alkavat kasvaa. Itäneen porkkanan voi käyttää, jos se maistuu vielä hyvälle. Porkkanan voi pakastaa kiehautettuna.

Käyttö

Mieto ja kypsennettynä makeahkon makuinen porkkana maistuu hyvälle! Se sisältää vähän kaloreita, paljon kuituja ja vitamiineja. Runsaasti betakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta.

Monikäyttöinen ja monipuolinen raaka-aine: raakana, keitettynä, paistettuna, wokeissa, laatikoissa, muhennoksissa, keitoissa,  leivonnassa, mehuissa ja säilykkeissä.

Katso marttojen porkkanareseptit TÄSTÄ.

Lue lisää hyötykasvien kasvatuksesta.