Muumiotauti

Muumiotauti on omenoiden yleinen kasvitauti. Sitä esiintyy myös luumuissa, päärynöissä ja joskus kirsikoissa. Tauti on yleinen erikoisesti kosteina kesinä.

Ohutkuoriset lajikkeet, kuten Maikki ja Valkea kuulas ovat alttiita taudille. Mutta myös paksukuorisiin lajikkeisiin tauti tunkeutuu etenkin hedelmän mekaanisten vioitusten kautta. Mekaanisia vioituksia aiheuttavat mm. tuholaiset (pihlajanmarjakoi, omenakääriäinen), kasvitaudit (omenarupi) ja ampiaiset. Tiheäoksaisissa puissa hedelmien pintaan voi tulla kolhuja myös kovalla tuulella hankaamisen seurauksena.

Saastuneessa hedelmässä näkyy ensin pyöreä ruskea mätälaikku, joka laajenee hyvin nopeasti ja lopulta koko omena pilaantuu. Hedelmän pinnalle syntyy vaaleita itiöpesäkkeitä, joista muodostuu valkoisia pesäkenauhoja. Itiöpesäkkeistä leviää kesäitiöitä.  Omenat täyttyvät kokonaan sienen rihmastosta ja lopulta omenasta muodostuu kova rihmastopahka, koko omena kurtistuu ja kovettuu mustaksi muumioksi. Sieni talvehtii muumioituneissa hedelmissä ja ne pitääkin ehdottomasti tuhota. Osa niistä säilyy seuraavaan kevääseen. Olosuhteiden salliessa itiöt lentävät niistä tuulen mukana saastuttamaan hedelmäpuita. Tauti leviää ilmavirtojen, sadeveden ja hyönteisten mukana hedelmästä ja puusta toisen.

Muumiotaudin esiintymistä voi ehkäistä valikoimalla paksukuorisia omenalajikkeita ja pitämällä puut ilmavina leikkaamalla ne oikein.

Muumiohedelmien hävittäminen vähentää taudin tartuntamahdollisuuksia.

Jos muumiotautia on jo puissa, kerää mahdollisimman varhain pois kaikki muumiotautiset omenat sekä maasta, että puusta. Haravoi myös lehdet pois puun alta.

Kompostoi saastuneet omenat ja puun lehdet.
  • Kompostoi jyrsijäsuojatussa kompostorissa, joka mahdollisuuksien mukaan on myös lämpöeritetty.
  • Riko hedelmät ennen kompostoimista. Riko ainakin kovettuneet hedelmät hyvin, koska ne kompostoituvat hitaammin. Rikkominen on helppoa saavissa tasakärkistä lapiota apuna käyttäen.
  • Kokoa komposti kerroksittain. Lisää väliin riittävästi kuiviketta, puolikypsää kompostia (tai multaa) ja muuta puutarhajätettä.

Jos jätettä on paljon, haravoi lehdet ja hedelmät puun alta pois, ja käsittele ne 5 %:lla urealiuoksella. Urea nopeuttaa hajoamista. Älä ruiskuta ureaa omenapuun alle, koska liika typpi voi rehevöittää puun kasvua. Huolehdi, että jyrsijät eivät pääse omenoihin käsiksi.

Muumiotaudin aiheuttaa Monilinia fructigena -sieni.