Pihan vuodenajat

Talvella ulkona oleskellaan vähemmän, vaikka puutarha antaisi siihen mahdollisuuksia. Varaa tyhjää rinnettä pulkkamäelle, sekä tilaa lumilinnalle ja aurauslumelle. Kasvit kannattaa valita siten, että kaunista katseltavaa riittää ympäri vuoden.

Kevät

Keväällä lumi sulaa ja pihaan tulee sulamisvesiä; vedet imeytetään omalle pihalle. Keväällä pyykit kuivuvat jo hyvin ulkona. Mikä on paras paikka pyykkinarulle? Kevään ensimmäiset kukkijat kannattaa sijoittaa paikkaan, joka lämpenee ja sulaa ensimmäisenä. Kevätkukat nurmikolla ovat ihania. Istuta ne sellaiseen paikkaan ettei siitä tarvitse heti leikata nurmikkoa.

Kesä

Oleskelupaikat kannattaa sijoittaa siten, että aurinko osuu niihin siihen aikaan kun siellä useimmiten oleskellaan. Tarvitaanko aurinkosuojaa? Esimerkiksi iso puu tai pergola antaa suojaa auringolta. Haluatko kasvattaa ruokaa omassa pihassa? Haluaisitko kasvimaan tai kasvihuoneen, vai riittäisikö kasvilaatikko? Kesä on lyhyt, joten kannattaa suunnitella piha sellaiseksi, että siellä ehtii myös oleskella ja nauttia kukkaloistosta.

Syksy

Lämpimien iltojen pimetessä on kiva oleskella pihalla. Viihtyisyyttä lisäävät valaistus, tulisijat ja muut lämmön lähteet. Monet perennat kukkivat myöhään syksyyn. Niitä kannattaa istuttaa pihalle. Muista myös ruskaväriset puut ja pensaat! Kulkeutuuko kuraa helposti sisälle? Miten sen voisi estää?

Talvi

Liiteriin ja kompostille pitää päästä myös talvella. Kulkureitit kannattaa suunnitella siten, että niitä on helppo kulkea talvellakin. Aurauslumi on helpoin kasata kulkureitin varteen. Puuvartiset kasvit sietävät lumen painoa huonosti, ruohovartiset perennat paremmin. Erityisesti katolta tippuva lumi voi aiheuttaa vaurioita. Varjoisista paikoista lumi sulaa hitaasti ja myöhästyttää kasvien kasvuun lähtöä keväällä. Joskus kasvit kannattaa poistaa kokonaan ja tehdä tilaa lumelle.

Millainen on ikkunanäkymä talvipuutarhaasi?

Ikivihreät puut ja pensaat ovat kauniita talvellakin. Piha kannattaa ottaa käyttöön myös talvella, rakenna esimerkiksi talvinuotiopaikka. Jätä tilaa myös lasten leikeille. Valaistus tuo turvaa ja tunnelmaa. Jos teetät sähkötöitä, mieti samalla mistä saat sähkön auton lämmitykseen ja jouluvaloihin. Mieti, mitä muita toimintoja sinun pihallasi on talvella.