Jasmikkeet

Jasmikkeet – Philadelphus

Jasmikkeet ovat terveitä ja kookkaita pensaita, jotka kukkivat keskikesällä voimakkaasti tuoksuvin valkoisin kukin.

Kasvupaikka

Jasmikkeet viihtyvät aurinkoisilla kasvupaikoilla, tuoreessa, ravinteikkaassa ja kalkitussa maassa. Hajavalossa kukinta kestää hieman kauemmin, eli kukinnan aikana vallitseva pilvinen säätila pidentää kukintaa.

Ulkonäkö

Kaikki jasmikkeet kukkivat puhtaanvalkoisin runsain kukin. Kukkien muoto vaihtelee lajikkeen mukaan. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja voivat aiheuttaa allergiaa. Lehdistö on tummanvihreä ja syysväritys vaihtelee keltaisesta punaruskeaan.

Kasvutapa ja hoito

Jasmikkeet ovat pystykasvuisia, suuria, muutamasta metristä jopa viiteen metriä korkeita pensaita. Jasmikkeet kasvattavat runsaasti tyviversoja juuristostaan ja muodostavat muutamassa vuodessa tiheän, vaikeasti harvennettavan kasvuston. Jasmikkeesta kannattaakin poistaa vanhempia oksia leikkaamalla pois, sillä se kukkii parhaiten 3–4-vuotiailla versoilla.

Käyttö

Jasmikkeet sopivat yksittäispensaiksi, sekä aidanteisiin. Tiiviillä kasvutavalla ne suojaavat hyvin tuulelta ja melulta.

Loistojasmike Philadelphus lewisii ’Tähtisilmä’ FinE® I-VI

Loistojasmike ‘Tähtisilmä’

Loistojasmike on tiheäkasvuinen ja kestävä FinE -kasvi. Lajike menestyy pohjoisemmissakin olosuhteissa aina VI-vyöhykkeelle saakka. Loistojasmike tarvitsee kasvutilaa, sillä se kasvaa niin korkeutta, kuin leveyttäkin pari kolme metriä. Lajike aloittaa runsaan, jokavuotisen kukintansa kesäkuun loppupuolella. Syysväri on punaruskea.

Hovijasmike Philadelphus pubescens ‘Tuomas’ FinE® I-V (VI)

Hovijasmike ‘Tuomas’

Hovijasmike on vahva ja pystyhaarainen, suuri pensas ja voi kasvaa jopa viisi metriseksi. ’Tuomas’ -lajike menestyy hyvin Keski-Suomeen asti. Kukkii kellanvalkoisin kukin heinäkuun puolessa välissä. Lehtien syysväri on vaaleankeltainen.

Muita jasmikelajikkeita

Pikkujasmike Philadelphus x lemoinei I-V

Nimensä mukaan pikkujasmike jää lajiketovereitaan pienemmäksi, vain noin puolitoistametriseksi pensaaksi. Lehdetkin ovat verrattain pieniä. Pikkujasmike kukkii heinäkuun alussa ja kukat tuoksuvat voimakkaasti ahomansikalle.

Tähtijasmike Philadelphus lewisii ’Waterton’ I-V

Tähtijasmike muistuttaa hyvin paljon ulkonäöltään loistojasmiketta. Ne ovat samaa lajia, mutta eri lajikkeita.

Pihajasmike Philadelphus coronarius I-III (IV)

Kolmemetrinen, hyvin yleinen koristepensas, joka menestyy hyvällä kasvupaikalla nelosvyöhykkeellä saakka. Kasvutapa on tiheä ja kukinta runsas, kesä-heinäkuun vaihteessa.

Kameliajasmike Philadelphus x virginalis I-II

Kameliajasmike menestyy vain eteläisemmillä kasvuvyöhykkeillä. Kameliajasmikkeen kukat eroavat muista lajikkeista kerrannaisilla kukillaan. Kukinta alkaa vasta heinäkuun puolessa välissä.