Älä tuo kasveja ulkomailta

Haitallisten vieraslajien luetteloissa on kymmenkunta puutarhakasvia, joita on vuosikymmeniä kasvatettu puutarhoissa ilman, että niiden on ymmärretty jonakin päivänä leviävän hallitsemattomasti luontoon.

Vieraskasvilajeja istutetaan rehevän kasvutavan, kauniiden lehtien, upean kukinnan ja koristeellisten marjojen takia. Valtaosa lajeista viihtyy hoidettuna puutarhassa, mutta ei selviä karummissa oloissa. Haitallisiksi vieraskasvilajit muuttuvat, jos ne leviävät kasvupaikaltaan muualle puutarhaan, valtaavat reuna-alueiden kukkakedot ja leviävät luontoon peittäen alleen muun kasvillisuuden.

Kotipuutarhoissa kasvavat vieraslajit ovat usein ulkomaille suuntautuneiden puutarha- ja lomamatkojen tuliaisia. Tuonti omaan käyttöön on sallittua, mutta kannattaa välttää taimien, pistokkaiden ja siemenien tuontia maamme rajojen ulkopuolelta, samoin kuin kasvien tai siementen tilaamista ulkomaisista verkkokaupoista.

Jos lomamatkalla tai ulkomaista puutarhaohjelmaa katsoessa ihastuu kauniiseen kasviin, on hyvä muistaa, että jättiputki ja jättipalsamikin olivat muutama vuosikymmen sitten uusia ja haluttuja erikoisuuksia. Kannattaa miettiä tarkkaan, onko ulkomaisen kasvin hankinta välttämätöntä. Kasvin tai mullan mukana voi kotipihaan kulkeutua vaarallinen kasvitauti tai vaikka espanjansiruetanan munia tai toukkia.

Myös kasvitieteellisten puutarhojen ja muiden näytepuutarhojen kokoelmissa kasvaa lajeja, jotka luontoon karatessaan muodostavat vaikeasti torjuttavia kasvustoja. Esimerkiksi komean hamppuvillakon siemenet ovat levinneet tuulen mukana ympäristöön Helsingin ja Turun kasvitieteellisistä puutarhoista. Siksi puutarhoissa kävijöitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kielletään keräämästä siemeniä.

Tutustu lainsäädännön asettamiin tuontirajoituksiin ennen ulkomaan matkaa

  • Kansalliseen ja EU:n vieraslajiluetteloon merkittyjen lajien maahantuonti on kielletty.
  • EU-maista saa tuoda omaan käyttöön vähäisiä määriä kasveja ja kasvituotteita.
  • Muutamien lajien kohdalla on rajoituksia ja kieltoja, joilla pyritään estämään kasvitautien ja tuholaisten leviäminen maasta toiseen. Esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasveja saa tuoda muista EU-maista vain tulipoltteesta vapailta alueilta, joita ovat tietyt suoja-alueet sekä puskurialueet. Tulipolte on yleinen useissa EU-maissa. Kasveilla on oltava ZP-kasvipassi osoituksena alkuperästä. Tulipolte on ruusukasvien (Rosaceae-heimon) tuhoisa bakteeritauti. Isäntäkasveja ovat omena- ja päärynäpuut, orapihlajat, pihlajat, tuomipihlajat, tuhkapensaat, ruusukvittenit, kvittenit, japaninmispeli, mispeli, tulimarjat ja pastorinpunamarja. Myös Aronia-suku on altis tulipoltteelle, mutta sillä ei toistaiseksi ole tuontirajoituksia.
  • Kaikki EU-maiden ulkopuolelta tuotavat elävät kasvit ja kasvinosat tarvitsevat kasvinterveystodistuksen. Tiettyjen tuotteiden tuonti on kokonaan kielletty, esimerkiksi perunan ja monien puuvartisten kasvien.
  • Tuontikiellot ja rajoitukset koskevat myös kasvien tilaamista ulkomailta tai ulkomaisista verkkokaupoista.
  • Myös lemmikkieläinten tuonnissa on rajoituksia.
  • Tarkista ajankohtaiset rajoitukset ja kiellot Ruokaviraston Matkustus -sivuilta.