Huonekasvien hoito talvella

Talvikausi on monelle huonekasville haasteellista aikaa. Luonnonvaloa on vähän ja asuntojen huoneilma on monelle kasville liian lämmintä ja kuivaa. Huonekasvit tiputtavat lehtiä ja kasvu on hyvin heikkoa. Oikealla hoidolla voit parantaa kasvien selviämistä talven yli.

Vähennä kastelua.

Anna mullan hieman kuivahtaa ennen kastelua. Kokeile sormella multaa muutaman sentin syvyydestä ja kastele vasta, kun multa tuntuu selvästi kuivalta. Täytä altakasteluruukku vasta sitten, kun vesisäiliö on ollut tyhjänä viikon ajan. Yleisin virhe talvella on liikakastelu.

Vähennä lannoitusta

Älä lannoita marras -tammikuussa viherkasveja. Kukkivia kasveja lannoitetaan myös talviaikaan.

Anna kasveille merileväuutetta

  • Merileväuute vahvistaa kasvia ja voit antaa sen kasteluveden mukana tai sumuttaa suoraan lehdille.

Lisää ilmankosteutta

  • Asettele kasvit ryhmiin ja sumuta kasvien lehdistöä säännöllisesti.

Varmista valonsaanti

Kokoa kasvit ryhmiksi valoisalla ikkunalle. Avaa sälekaihtimet ja siirrä verhoja syrjään valon tieltä. Anna tarvittaessa lisävaloa. Mitä pimeämpi on, sitä enemmän kasvit tarvitsevat valoa. Sijoita lamput ohjeen mukaan. Valoteho heikkenee etäisyyden kasvaessa kasvista.

  • LED- lamput ovat tehokkaita ja vievät vähän energiaa. Niillä on pitkä käyttöikä ja ne eivät kuumene.  E27- kannan ansiosta ne sopivat myös useimpiin valaisimiin.

Pidä kasvin lehdet puhtaana

Poista kuihtuneeet  kukat ja muut kuivuneet kasvinosat. Pölykerros lehdillä vähentää kasvin valonsaantia. Pyyhi pölyt säännöllisesti kostealla pyyhkeellä. Pehmeä- ja nukkalehtisen kasvin lehdiltä pölyt voi kätevästi pyyhkäistä vanhalla pullasudilla.