Hyasintti

Hyasintti on värikäs sipulikukka. Kasvi huomataan myös kukkien voimakkaan tuoksun ansiosta.

Osta hyasintti nuppuisena, lämpimässä kukintovarsi kasvaa pituutta ja kukat aukeavat nopeasti. Yhdessä kukinnossa voi olla yli 50 pientä kukkaa, jokaisessa kuusi terälehteä. Kukat ovat vaaleanpunaisia, sinisiä tai valkoisia, yksinkertaisia tai kerrottuja. Pääsiäisen aikaan on myynnissä myös keltaisia hyasintteja.

Siirrä hyasintti yöksi viileään, näin kukinta-aika pitenee.  Kastele niukasti. Ruokalusikallinen vettä viikossa riittää hyvin. Liika kastelu venyttää kukkavarren pitkäksi.  Leikkaa pitkäksi venyneet kukinnot maljakkoon. Pidä maljakossa vain vähän vettä ja vaihda vesi joka päivä.

Hyasintin voi kasvattaa itse sipulista jouluksi

Hanki hyasintin sipuleita, jotka on tarkoitettu istutettavaksi sisälle ja hyödettäväksi kukkaan.  Istuta sipulit hiekansekaiseen multaan. Jätä 1/3 sipulista mullan pinnan yläpuolelle näkyviin. Kastele. Vie ruukku pimeään ja viileään (noin 7-10 astetta) paikkaan. Pidä multa kosteahkona, varo liikakastelua. Kun sipulista kasvavat versot ovat noin 5 cm mittaiset siirrä ruukut huoneenlämpöön valoisaan paikkaan. Sipulista kasvaa kukkavarret ja kukinta alkaa noin 10-12 viikon kuluttua istutuksesta.

Sipulit voi hyötää kukkaan myös vedessä. Varaa astia, johon laitat sipulit niin, että vain niiden tyvi koskettaa veteen. Sipuli mätänee helposti, jos se on syvällä vedessä. Suppilomaisissa astioissa hyötäminen onnistuu hyvin ja kasvi voi kukkia jo kuukauden kuluttua.

Hyasintti puutarhassa

Hyasintti on Euroopassa suosittu kevään sipulikukka. Suomessakin kasvi saattaa menestyä ulkona, ainakin sitä kannattaa kokeilla. Istuta jouluna kukkineet sipulit ruukkuun, hyvään kukkamultaan ja anna lehtien kasvaa. Kasvi kerää energiaa sipuliin seuraavaa kukintaa varten. Lehdet lakastuvat kevääseen mennessä, istuta kuivunut sipuli puutarhaan lämpimään paikkaan noin 10 cm syvyyteen.  Kasvi saattaa kukkia jo kesällä. Kukinto ei ole yhtä komea kuin talvella, mutta kuitenkin palkitsee kasvattajan tuoksullaan. Joskus sipuli saattaa myös talvehtia ja puhkeaa kukkaan keväällä. Kuivatut sipulit voi istuttaa myös ruukkuihin syksyllä ja hyötää uudelleen kukkaan jouluksi.

Hyasintti on myrkyllinen, mutta myrkytystietokeskuksen mukaan pienen määrän syöminen aiheuttaa  harvoin oireita. Voimakas tuoksu ja haihtuvat eteeriset öljyt saattavat aiheuttaa allergisia oireita.