Joulukukkien hoito

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin ennen joulua. Oikein hoidettuna useimmat kukat kestävät  hyvin useita viikkoja.

  • Sipulikukat, kuten tulppaani, hyasintti ja ritarinkukka eli amaryllis, voi laittaa joko huoneenlämpöön tai viileään. Nupullisena hankitut kukat saavat väriä ja aukeavat huoneenlämmössä muutamassa päivässä.  Viileässä ne avautuvat hitaammin ja kukinta jatkuu pidempään.  Esimerkiksi viileät verannat, missä on muutama lämpöaste, ovat oivallisia paikkoja joulunajan sipulikukille. Kukat voi viedä myös yön ajaksi viileään. Sipulikukkia kastellaan vain sen verran, että multa ei pääse kuivumaan aivan kokonaan. Jos kukat saavat liikaa vettä, varret venyvät.
  • Atsalea viihtyy viileässä. Huoneenlämmössä sitä on kasteltava usein. Atsalean ruukku upotetaan vesiastiaan parin kolmen päivän välein ja mullan annetaan imeä huoneenlämpöistä vettä 10-15 minuuttia. Atsalea pitää myös sumutuksesta.
  • Sypressi menestyy parhaiten viileässä, mutta viihtyy myös huoneenlämmössä. Tärkeää on, että se ei pääse kuivumaan. Muista siis tasainen kastelu.
  • Jouluruusu myös viileässä paikassa. Huoneenlämmössä kukat kuihtuvat nopeammin kuin viileässä. Kasvi pitää tasaisesta ja säännöllisestä kastelusta.
  • Jolutähti pidetään aina huoneenlämmössä ja vedottomassa paikassa.
  • Joulutähdelle, joulukaktukselle ja tulilatvalle annetaan vettä, kun mullan pinta on kuivatanut. Aluslautaselle valunut vesi kaadetaan pois.
  • Jouluasetalma jossa on monenlaisia kukkia, usein myös huonekasveja, kannattaa pitää huoneenlämmössä ja tasaisen kosteana.
  • Leikkotulppaaneille ja muillekin leikkokukille vaihdetaan puhdas vesi joka päivä.
  • Kotona kukkia ei kannata sijoittaa aivan hedelmäkorin viereen. Useat hedelmät erittävät etyleeniä, ja kukat saattavat vanhentua ennenaikaisesti.
Joulukukkien keskimääräinen kesto
joulukukka
kestoaika huoneenlämmössä
kestoaika viileässä (alle 12 astetta, ei pakkasta
joulutähti3 – 4 viikkoa*, sen jälkeen huonekasvivioittuu viileässä ja vedossa
hyasinttinuppuinen: n.2 viikkoa
täysin avonainen: noin 1 viikko
jopa yli kuukausi
yli 2 viikkoa
ritarinkukkanuppuinen: 3 – 4 viikkoa **
avonainen: 2 – 3 viikkoa ***
yli kuukausi
yli kolme viikkoa
atsalea3 – 4 viikkoayli kuukausi
tulilatvanoin kuukausiyli kuukausi

Kestoaika tarkoittaa sitä aikaa, jolloin joulukukka vielä näyttää hyvältä eli se kukkii tai sillä on muuta koristearvoa.

* ostettaessa hyväkuntoinen ja kukat tallella, sopiva kastelu, valoisa paikka, ei vetoa
** kaksivanainen ritarinkukka, nuput kiinni
*** kaksivanainen ritarinkukka, ensimmäinen kukinto ostettaessa täysin auki

Lähde: Kauppapuutarhaliitto