Sipulikukkien istutus

Keväällä kukkivat sipulikukat istutetaan syys-lokakuussa. Mitä enemmän sipulikukkalajeja ja -lajikkeita istutat, sitä pitempään kukkaloisto keväällä ja alkukesällä kestää.

Sipulikukkia voi istuttaa lähes minne tahansa pihassa. Pensas- ja perennaryhmiin, pihan laidalle, kulkutien varteen, metsäpuutarhaan ja nurmikolle. Monet lajit kukkivat useana vuonna, istuta ne paikkaan, jossa ne saavat olla rauhassa. Menestymisen kannalta on tärkeää, että sipulikukkien lehdet saavat kuihtua rauhassa, näin energia ehtii varastoitua kukkasipuliin seuraavan vuoden kukintaa varten.  Isoista sipulikukista, kuten narsisseista ja tulppaaneista kukkavarret leikataan pois kukinnan jälkeen, mutta niidenkin lehdet saavat rauhassa kasvaa ja lakastua.

Parhaiten sipulikukat viihtyvät kuohkeassa maassa ja aurinkoisessa kasvupaikassa.  Jos kukinnasta haluaa nauttia monta vuotta, hiekkamaahan on hyvä lisätä multaa ja tiiviiseen savimaahan hiekkaa ja turvetta. Kasviryhmissä maanparannusta ei yleensä tarvita, koska maa on kunnostettu jo perustamisvaiheessa.

Tutustu lajeihin ja osta terveitä kukkasipuleita

Kukkasipulivalikoima on laaja ja esimerkiksi tulppaaneita löytyy lukuisia lajeja ja lajikkeita. Tutustu valikoimaan rauhassa ja suunnittele istutukset.

  • Suunnittele tiiviitä ryhmiä, älä ripottele sipuleita ympäri pihaa. Samaan ryhmään voi hyvin istuttaa 20 tulppaaninsipulia.
  • Sijoita korkeita lajeja taustalle ja perennojen väliin, matalia penkkien etuosaan ja myöhään kasvuun lähtevien perennojen lomaan.
  • Pikkusipulit viihtyvät myös nurmikolla.
  • Istuta eri aikaan kukkivia lajeja, että kukinta jatkuu pitkään.
  • Huomioi suunnittelussa värit. Keltainen ja oranssi sopivat lämpimän punaisen seuraan. Vaaleanpunainen, violetti ja valkoinen erottuvat puolivarjoisessa puutarhassa.

Tarkista ostovaiheessa sipulien laatu. Hyvä sipuli on kiinteä ja ehjä, siinä ei ole syviä kuoppia eikä viiltoja eikä merkkejä alkavasta homeesta. Poimi ostoskoriin kaikkein suurimmat sipulit, sillä isoista sipulista kehittyy myös komein kukinta. Sipulien koko (ympärysmitta) on merkitty pakkaukseen.

Istutusaika

Sipulikukkien paras istutusaika on syys-lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle 10 asteen. Tämä on riittävän aikaisin, jotta sipulit ehtivät juurtua, mutta kuitenkin sen verran myöhään, että ne eivät ehdi aloittaa kasvuaan. Sipuleita voit toki istuttaa niin pitkään kun maan on sula, mutta myöhään istutetut sipulit juurtuvat vasta keväällä ja vastaavasti kukinta siirtyy kesän kynnykselle. Myöhään istutetuille alueille on hyvä haravoida puun lehtiä peitteeksi, maa pysyy kauemmin sulana ja sipulien juurtumisaika pitenee.

Istutussyvyys ja -etäisyys on yleensä merkitty pakkaukseen.

Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein. Istutussyvyys on sopiva, kun sipulin päälle tulee multaa  noin kaksi kertaa sipulin korkeuden verran. Jos sipulit istutetaan vasta marras-joulukuussa, ne voi kuohkeassa maassa laittaa hieman syvemmällekin. Sipuli painetaan napakasti istutuskuopan pohjalle kärki ylöspäin. Tulppaanin ja narsissin sipulissa kärkiosan tunnistaa helposti, mutta esimerkiksi krookuksen sipulia on katsottava vähän tarkemmin. Jos sipulit istuttaa vahingossa väärinpäin, kukinta myöhästyy vähän, koska kasvavan verson on ensin kierrettävä sipulin ympäri. Ryhmän kukinta-aikaa voi pidentää istuttamalla puolet sipuleista väärinpäin. Istutuksen jälkeen maa kastellaan ja jos syyssateita ei tule, maata voi kastella syksyn mittaan uudelleenkin.