Maa-artisokan kasvatus

Asterikasveihin kuuluva maa-artisokka Helianthus tuberosus on erittäin helppohoitoinen ja satoisa kasvi, joka menestyy monenlaisissa kasvuolosuhteissa aivan pohjoiseen Suomeen asti. Kasvia voidaan kasvattaa samalla kasvupaikalla useita vuosia ja se muodostaa tiiviin kasvuston. Mukulat säilyvät maassa hyvin kylmienkin talvien yli.

Jotkut maa-artisokan lajikkeista kukkivat keltaisin kukinnoin ja houkuttelevat puutarhaan hyödyllisiä hyönteisiä.

Kasvupaikka

Maa-artisokka istutetaan mieluiten aurinkoiselle kasvupaikalle, mutta se kestää myös jonkin verran varjoa. Kasvualustan suhteen se on vaatimaton, mutta tuottaa parhaiten satoa ravinteikkaassa, multavassa ja läpäisevässä maaperässä. Jos kasvusto alkaa hiipumaan, nosta mukulat ylös keväällä tai syksyllä ja istuta ne uuteen kasvupaikkaan.

Lisääminen ja istutus

Maa-artisokka lisätään mukuloista. Mukulat istutetaan huhti-toukokuussa tai syys-lokakuussa. Maahan jääneet mukulat talvehtivat ja tuottavat satoa seuraavana vuonna, mutta paras sato saadaan, kun kaikki mukulat nostetaan ja istutetaan uudestaan vuosittain. Mukulat istutetaan 40 cm etäisyydelle toisistaan ja 10–15 cm syvyyteen.

Hoito

Maa-artisokka ei vaadi erityistä hoitoa. Maanpäällinen kasvusto kasvaa jopa kolme metriä korkeaksi, joten se voi vaatia tuentaa. Lannoittaminen parantaa satoa, mutta liiallinen typpilannoitus voi kasvattaa maanpäällistä kasvustoa, jolloin mukulamäärä jää pienemmäksi. Kasvustoa kannattaa harventaa, sillä se ehkäisee sienitautien lisääntymistä. Maa-artisokka kestää hetkellistä kuivuutta, mutta pitkät kuivat kaudet pienentävät satomääriä.

Sadonkorjuu ja käyttö

Maa-artisokan mukulat kerätään syksyllä maanpäällisten versojen lakastuttua. Ne säilyvät maassa myös talven yli, jolloin sadonkorjuu voidaan tehdä vasta keväällä.

Lue lisää maa-artisokasta ja sen käytöstä.

Hyötykasveista löydät lisää tietoa täältä.