Aurinkoinen rinnetontti

Aurinkoinen rinnetontti voi olla kuiva tai rehevä riippuen paikan maalajista. Valitse aurinkoiseen paikkaan paahteessa viihtyviä kasveja. Parhaan tuloksen ja helppohoitoisimman pihan saat valitsemalla kasvupaikalla viihtyviä kasveja.

Auringon paahteeseen kannattaa istuttaa varjostavia puita, syventää kasvualustaa ja istuttaa paahdetta kestäviä kasveja. Maata voi myös parantaa.

Aurinkoinen, kuiva rinnetontti

Perusta aurinkoiselle, kuivalle rinnetontille kivikkopuutarha tai kukkiva keto. Pengerrä isoilla luonnonkivillä. Istuta varjostava pikkupuu ja kuivan kasvupaikan kasveja.

Paahteeseen sopivia kasveja

Auringon paahteeseen sopivia kasveja on paljon. Lehtipuista esimerkiksi rauduskoivu ja ruusuorapihlaja, pensaista pensashanhikit, tyrni ja rinneangervo. Havukasveista katajat, tuivio ja männyt menestyvät paahteisessa paikassa. Perennoista mm. kultakärsämö, asterit ja maksaruohot.

Rinteen sitojia

Rinteet ovat usein kuivia paikkoja, ja jyrkistä rinteistä maa valuu sateen mukana pois. Istuta rinteeseen maata sitovia kasveja, kuten lamoherukkaa, seppelvarpua tai vuorenkilpeä

Multava maa

Istuta aurinkoiseen paikkaan multavaan maahan omenapuita, perusta vihannesmaa tai suunnittele isoja kasviryhmiä, joissa komeilevat rehevät perennat ja kärhöt. Jos paikka on kostea, perusta vesiaihe tai kosteikko.  

Kosteikkokasveja

Jos pihassa on kostea paikka, jossa vesi seisoo sinne kannattaa istuttaa kosteikkokasveja, kuten rantatädyke, keltakurjenmiekka, rantakukka, niittykullero ja viiruhelpi. Kosteassa paikassa viihtyviä puita ovat mm. tervaleppä, hieskoivu sekä hopeasalava. Pensaista mm. puna- ja koripajut, villapaju ja pajuangervot viihtyvät kosteikossa.

Savi- ja hiesumaat

Savi- ja hiesumaat ovat kylmiä, märkiä ja tiiviitä. Niitä on vaikea muokata ja kasvit viihtyvät huonosti. Paranna maata sekoittamalla siihen runsaasti hiekkaa ja multaa. Perusta istutusalue kohopenkkeihin ja suosi savimaassa viihtyviä kasvilajeja.