Pihan huoneet

Sisusta puutarha sen mukaan, miten siellä haluat elää. Suunnittelua voi helpottaa jakamalla piha eri huoneiksi, eli jokaisella toiminnolla on oma ”huone” pihassa. Huoneet voivat olla erillisiä, tai sulautua toisiinsa. Jokaisella huoneella on katto, seinät ja lattia.

Katto

Kattoja ovat pergolat, puut, köynnökset, aurinkovarjot ja markiisit. Jos tontilla on vanhoja, hyväkuntoisia puita niitä kannattaa jättää sopiviin paikkoihin auringon suojaksi. Uuden puun kasvaminen riittävän suureksi kestää kauan. Nopeaa suojaa saa aurinkovarjoilla ja markiiseilla. Myös pergolaan kasvatettavat köynnöskasvit antavat suojaa melko nopeasti. Valokatteet suojaavat myös sateelta.

Seinät

Tilanjakajina eli seininä toimivat, rakennukset, aidat, muurit, säleiköt, ritilät, kasviryhmät ja kasvit. Olemassa olevia rakennuksien seiniä kannattaa hyödyntää eri huoneiden jakajina. Lisäksi voi istuttaa kasviryhmiä tai aidanteita ja pystyttää säleikköjä ja ritilöitä.

Lattia

Lattiana toimivat pihan erilaiset pinnat, istutukset ja nurmikko. Myös lattiamateriaalin vaihtuminen kertoo toiseen huoneeseen siirtymisestä. Materiaali kannattaa valita huoneen käyttötarkoituksen mukaan. Lue päällysteiden materiaaleista täältä.

Kutsuva sisääntulo

Kotiin on kiva tulla kun sisääntulo on siisti ja houkutteleva. Suunnittele tontille sisääntulo kutsuvaksi ja edustavaksi ympäri vuoden. Huomioi kadun yhtenäinen ilme, esimerkiksi yhtenäiset talonnumerot, postilaatikot, aidat, portit, jätekatokset ja kasvillisuus.

Panosta selkeään, kestävään ja helposti hoidettavaan päällysteeseen. Varaa riittävästi tilaa myös pyörille, mopoille, sekä liikunta- ja ulkoiluvälineille. Harkitse, tarvitaanko välineille myös katos- tai varastotilaa. Tarkista, että kadulta ei näy suoraan sisälle ulko-oven kautta. Suunnittele suojaksi kasvillisuutta, pergola tai aita. Vuodenaikojen mukaan vaihtuva, näyttävä ruukkuistutus sopii ulko-oven lähelle. Kun näet sen usein, muistat myös hoitaa sitä.

Tervetuloa meille!

Ruukkuistutukset, ovikranssit ja kaunis kynnysmatto toivottavat vieraat ja oman perheen tervetulleiksi. Niitä voi vaihdella vuodenaikojen mukaan. Oikeilla materiaalivalinnoilla toteutettu sisääntulo on myös helppohoitoinen. Vaikka pihaa ei olisi muuten laatoitettu voi rapun eteen olla hyvä laittaa muutama laatta. Ne näyttävät siisteiltä ja estävät hiekan kantautumisen sisätiloihin. Tasaisen pohjan päällä pysyvät myös tuolit ja ruukkuistutukset suorassa.