Oleskelu

Riittääkö terassin kalustukseksi pöytäryhmä vai pitääkö sinne mahtua myös kesäkeittiö ja poreallas? Mitoita terassi sen mukaan, mitä sinne pitää mahtua. Oleskeluryhmälle tarvitaan vähintään 10 neliömetriä tilaa. Aina oleskeluun ei tarvita isoa terassia vaan oikein sijoiteltu tuolikin voi olla mukava oleskelupaikka.

Selvitä minkä verran tilaa oleskelualueelle tulevat toiminnot vievät. Suunnittele mieluummin yksi iso, kuin useampi pienempi oleskelualue. Saunan yhteyteen sopii katseilta suojattu vilvoittelunurkkaus, riippukeinu pihapuun alle ja penkki vesiaiheen viereen.  

Terassi

Kesällä raja sisä- ja ulkotilojen väliltä häviää ja ulos on päästävä vaivattomasti. Kulku on helppoa, kun terassin ovi on riittävän leveä ja johdattaa suoraan oleskelualueelle, joka on samassa tasossa sisätilojen kanssa.

Varaa terassilla riittävästi tilaa kalusteille, oleskelulle ja puuhastelulle. Tee pinnasta tasainen, kestävä ja mahdollisimman helppohoitoinen. Mieti kuinka estät roskien kantautumisen sisälle. Pääoleskelualueen paikka on pihan lämpimimmässä ja suojaisimmassa paikassa. Talon etelä- tai länsiseinustalla on usein sopiva paikka. Talon länsipuolelle aurinko paistaa vielä illallakin.

Suojaa katseilta ja auringolta

Oleskelualueella on mukavampi oleskella kun se on suojassa ohikulkijoiden ja naapurien katseilta. Suunnittele oleskelualueen ympärille suojaavaa kasvillisuutta tai muuta seinämää. Suojaa oleskelualue ainakin osittain auringolta esimerkiksi aurinkovarjolla, pergolalla tai markiisilla. Ison puun varjossa on myös mukava oleskella.