Kirvat

Kirvat ovat yleisiä tuholaisia puutarhassa.

Kirvat

Pienet vihreät, kellertävät tai mustat kirvat ovat yleisiä kaikilla puutarhakasveilla. Kirvat haittaavat imennällään varsinkin nuoria lehtiä ja kasvien versojen kärkiä. Lisäksi kirvat levittävät virustauteja kasvista toiseen.

Kirvojen vioitus näkyy kasvin nuorten versojen kasvun heikentymisenä,  lehtien käpristymisenä, kukinnan heikkenemisenä  ja kasvien pinnalle ilmestyvänä tahmeana mesikasteena. Mesikaste houkuttelee kasviin muurahaisia. Herukkakirvan vioittamat herukan lehdet kupruilevat ja punaherukan lehdet muuttuvat kirkkaan punaisiksi.

Kirvat aiheuttavat harvoin niin suurta tuhoa, että torjuntatoimet olisivat välttämättömiä. Kasvinsuojeluaineet tuhoavat puutarhasta myös hyödyllisiä eliöitä, kirvojenkin luontaisia vihollisia. Pienet taimet kestävät vioitusta heikommin kuin isot kasvit ja niistä kirvat on hyvä torjua. Kasvien suihkuttaminen ja peseminen pelkällä vedellä saattaa jo auttaa. Tarvittaessa kirvoja voi torjua nokkosvedellä . Toista käsittely muutaman päivän välein, kunnes kirvojen esiintyminen lakkaa.