Koristeherukat

Koristeherukat Ribes

Tuttujen marjapensaiden lisäksi herukoista löytyy hienoja koristepensaita pihoihin ja puutarhoihin. Taikinamarja, kultaherukka ja lamoherukka ovat hyvin vaihtoehtoja ja viihtyvät monenlaisissa kasvupaikoissa.

Taikinamarja Ribes alpinum I-VII

Taikinamarja kasvaa Suomessa luonnonvaraisena ja alkuperäisenä, tosin viljelyssä oleva kanta on usein ulkomainen. Taikinamarja on mukautuvainen kasvupaikan suhteen niin luonnossa, kuin puutarhoissakin. Yleensä sitä käytetään aidannekasvina, mutta se sopii myös yksittäiseksi vapaasti kasvavaksi koristepensaaksikin. Taikinamarja kestää hyvin muotoon leikkausta.

Pensas on kaksikotinen, eli hede ja emikukat ovat eri pensaissa. Kukat ovat hyvin huomaamattomat ja vihertävät. Marjat kypsyvät syksyllä ja ovat kirkkaan punaiset. Marjapensaaksi taikinamarja ei sovellu, sillä marjoja tulee vähän. Koristearvo on lehdissä ja niiden kesän tummanvihreässä ja syksyllä kauniin ruskan sävyissä.

Taikinamarja
Kultaherukka Ribes aureum I-V(VI)

Kultaherukka kasvaa 1-2 metriä korkeaksi ja leveäksi kaarevaoksaiseksi pensaaksi. Se on kotoisin Pohjois-Amerikan vuoristosta ja on hyvin sopeutunut elämään täällä meilläkin. Kasvupaikan maa saa olla tuore, runsasravinteinen ja kalkittu. Kultaherukka pärjää auringossa ja puolivarjossa.

Pensas kukkii runsaasti kesäkuussa keltaisin, tuoksuvin kukin. Marjat ovat musta ja syötäviä, mutta niitä on vähän. Kolmihakoiset lehdet saavat aurinkoisella paikalla loistavan punaisen syysvärin. Vapaasti kasvavaa pensasta nuorennetaan leikkaamalla vanhoja oksia pois.

Kultaherukka
Lamoherukka Ribes glandulosum FinE® I-VII

Lamoherukka (pikkuherukka) on nykyään hyvin suosittu maanpeittopensas. Sitä käytetään usein puistoissa ja teiden varsilla, mutta se sopii mainiosti myös kotipuutarhoihin. Pensas kasvaa vain 30-50 cm korkuiseksi, mutta jopa puolitoista metriä pitkät versot lamoavat ja peittävät maan nopeasti. Lamoherukka viihtyy auringossa ja varjossa.

Lehdet puhkeavat aikaisin keväällä ja ovat kauniin vihreät koko kesän, kunnes saavat ruskan värit aikaisin syksyllä. Pensas kukkii toukokuussa huomaamattomin kukin. Marjatkin jäävät piiloon lehtien suojiin ja varisevat nopeasti pois. Lamoherukkaa ei tarvitse leikata. Pensas on hyvin talvenkestävä pohjoisessakin.