Jouluruusu

Jouluruusu on unohduksissa ollut perinteinen kukka, jonka suosio on jälleen kasvanut.

Jouluruusu on hyvin koristeellinen kasvi. Kiiltävän vihreiden lehtien lomasta nousee hentoja valkoisia tai pastellinsävyisiä kukkia. Kukat muuttuvat päivien kuluessa ensin vihreä juovikkaiksi ja lopulta kokonaan jopa vihreiksi. Nykyään kaupasta voi löytää jopa tummanpunaisia jouluruusuja. Jouluruusu saattaa kukkia yli kuukauden. Parhaiten se viihtyy valoisassa ja viileässä paikassa. Huoneenlämmössä kukat kuihtuvat nopeammin kuin viileässä. Kasvi pitää tasaisesta ja säännöllisestä kastelusta.

Kun kukinta on ohi, istuta kasvi isompaan ruukkuun hyvään multaan. Kastele tasaisesti ja aloita lannoitus helmikuulta alkaen. Viileä ja valoisa paikka on jouluruusulle eduksi, mutta se saattaa selvitä hyvin kevääseen huoneenlämmössäkin. Heti kun maa on ulkona sulanut, jouluruusun voi istuttaa puolivarjoisalle tai varjoisalle kasvupaikalle, esimerkiksi puiden ja pensaiden alle. Jouluruusu viihtyy hyvin ulkona ja yleensä kukkii uudelleen jo aikaisin seuraavana keväänä.  Lämpiminä talvina kasvi saattaa kukkia jo lumen alla.

jouluruusu_martat

Jouluruusu ei ole varsinaisesti ruusu lainkaan, ulkonäöltään se muistuttaa enemmän vuokkoja. Jouluruusut on suku leinikkikasvien heimossa. Jouluruusu on monivuotinen kasvi eli perenna ja se kasvaakin villinä Keski-Euroopassa, Etelä-Euroopassa ja Vähän Aasian vuorisilla seuduilla. Leudoilla seuduilla se kukkii joulun tienoilla. Kasvi on myrkyllinen, mutta Myrkytystietokeskuksen mukaan pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.