Kesän puutarhatyöt

Kesällä on mukava nauttia puutarhan värikkäistä kukista ja kasvimaan antimista. Jotta puutarha kukoistaisi kauniina myös loppukesän, se tarvitsee hoitoa myös loma-aikana.

Kesäkukat

Kastele kesäkukkia säännöllisesti. Erityisesti ruukuissa ja laatikoissa kasvavia kasveja on kasteltava tasaisesti, sillä sekä kuivuminen että liikakastelu ränsistyttävät kasvit ennen aikojaan. Riittävä lannoitus takaa jatkuvan kukinnan ja rehevän kasvun. Kun kukat on istutettu alkukesällä uuteen multaan, ne kaipaavat  lisäravinteita vasta muutaman viikon kuluttua. Jos multaan ei ole lisätty pitkävaikutteisia lannoitteita istutusvaiheessa, helpoin tapa on lisätä lannoite kasteluveteen pakkauksen ohjeen mukaan joko kerran viikossa tai jokasiella kastelukerralla. Jos multa on kuivaa, kastele ensin puhtaalla vedellä ja vasta sitten lannoitteella. Uusia nuppuja ja kukkia kehittyy koko kesän, kun kuihtuneet kukat nypitään pois joko käsin tai saksilla ennen kun siemenet alkavat kehittyä.  Myös pitkät kukkaperät on hyvä ottaa pois.

Hyötykasvit

Kierrä marjamaat säännöllisesti, poimi esim. mansikoita ja vadelmia täysin kypsinä. Poista mansikkamaalta vioittuneet ja pehmenneet marjat, jotta ne eivät pilaa myöhemmin kypsyviä marjoja. Rastaat ja muut kutsumattoamt vieraat on hyvä pitää loitolla esimerkiski punaisilla kivillä, ”haukoilla”, humisevilla videonauhoilla ym.karkottimilla. Levitä ne vasta kun marjat kypsyvät, niin linnut eivät ehdi tottua niihin. Kerää myös kasvimaasta satoa säännöllisesti. Käytä salaatit, mangoldit ja parsakaalit ajoissa etteivät ne pääse kukkimaan.

Rikkakasvit ja ötökät

Kesällä on tärkeää tehdä rikkakasvikierroksia kasvimaalla ja istutusalueilla, jotteivat rikat saa jalansijaa puutarhassa. Jos rikkakasvien antaa kukkia ja siementää, on edessä moninkertainen työ tulevina vuosina. Rikkakasveja kitkiessä on hyvä katsoa, onko kasveissa lehtiä tai versoja vioittavia ötököitä. Mitä aikaisemmin tuhot huomataan, sitä helpompaa torjunta on. Vinkit kasvinsuojeluun.

Nurmikko

Nurmikko on hyvä leikata viimeistään kun se on 10 sentin pituista tai nurmikkoheinien päät alkavat taipua. Sopiva leikkuukorkeus on n. 4-5 senttiä.  Poutakausina se on hyvä jättää hieman pitemmäksi. Tällöin ruohon juuret saavat varjoa ja viileyttä, eikä nurmikko pala helposti.